«Φονικό» ήταν το πέρασμα του εξασθενημένου τυφώνα «Κερκ» από τον Ατλαντικό στην ηπειρωτική Ευρώπη που μετρά μέχρι στιγμής έναν νεκρό στη νότια Γαλλία και τεράστιες ζημιές σε Πορτογαλία και Ισπανία. Η εξωτροπική καταιγίδα, όπως μετονομάστηκε, προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρούς ανέμους που έπληξαν την γαλλική παραθαλάσσια πόλη Σέτ, προκαλώντας την ανατροπή τριών σκαφών. Οι αρχές ανέφεραν ότι ένας ερασιτέχνης ναυτικός έχασε τη ζωή του, ενώ ένας άλλος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η καταιγίδα άφησε 64.000 άτομα χωρίς ρεύμα στη νότια Γαλλία, με πολλούς δρόμους πλημμυρισμένους και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να εργάζονται για την απομάκρυνση των συντριμμιών. Η γαλλική κυβέρνηση έχει θέσει 29 διαμερίσματα σε πορτοκαλί συναγερμό και εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για την περιοχή Σεν-ε-Μαρν λόγω πιθανών πλημμυρών κατά μήκος του φουσκωμένου ποταμού Γκραν Μοράν.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Υπουργός Ενέργειας και Οικολογικής Μετάβασης, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ, προειδοποίησε ότι τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής, προτρέποντας τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί.

Σε διάστημα 24 ωρών χθες 9/10, καταγράφηκαν 70,8 χιλιοστά βροχής στο Παρίσι καθιστώντας αυτή την ημέρα ως την πιο βροχερή πολλών δεκαετιών.

«Κόκκινος συναγερμός στην Ισπανία – Ξεπέρασαν τα 140 χλμ. οι άνεμοι

Η Πορτογαλία και η Ισπανία επλήγησαν επίσης σοβαρά από τον τυφώνα «Κερκ». Η Πορτογαλία μετρά 300.000 διακοπές ρεύματος και εκτεταμένες ζημιές, με τη βόρεια πόλη του Πόρτο να πλήττεται περισσότερο. Στην Ισπανία, αρκετές περιοχές επλήγησαν από ανέμους έως 140 χιλιόμετρα την ώρα, προκαλώντας κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με αναφορές της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσία της Ισπανίας,, σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκαν ριπές άνω των 200 χλμ/ώρα

H εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας, Aemet, αναβάθμισε πολλές από τις προειδοποιήσεις της και έχει θέσει μέρη του βορρά σε κόκκινο συναγερμό, που σημαίνει «ακραίος κίνδυνος για τη ζωή. Παράλληλα, οι αρχές σε όλη τη Δυτική Ευρώπη συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση, καθώς τα υπολείμματα του τυφώνα Κερκ φέρνουν περαιτέρω κινδύνους πλημμυρών και ζημιών από καταιγίδες.