Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Αντιδράσεις προκάλεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για υποχωρητική πολιτική.

Η σημερινή, νέα επίδειξη της τουρκικής προκλητικότητας από τον Πρόεδρο Ερντογάν, που μίλησε ξανά για “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη απέναντι σε έναν άβουλο, αμήχανο Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η ΙΧ εξωτερική του πολιτική και το δόγμα του δεδομένου συμμάχου που εφαρμόζει, θέτοντας, με τη συστηματική της υποχωρητικότητα, σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τη χλιαρή αντίδρασή του στην πρόσφατη πρόκληση της μετατροπής σε τζαμί της Χώρας” αναφέρει σε ανάρτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σχολίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. «Ο Ερντογάν συνέχισε σήμερα ακάθεκτος τις προκλήσεις του, επιβεβαιώνοντας ότι ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνεται χωρίς αυταπάτες», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τόνισε: «Για εμάς η συνθήκη της Λωζάννης είναι γραμμένη σε πέτρα και η μόνη πραγματικότητα στην Κύπρο είναι η κατοχή και βάρβαρη εισβολή του “Αττίλα”. Γι’ αυτό και η λύση πρέπει να δοθεί με σεβασμό στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν όπως και οι προηγούμενες κινούνται σε επικίνδυνες ράγες, επισημαίνει το ΚΚΕ, που τονίζει ότι η αποκαλούμενη θετική ατζέντα και ο οδικός χάρτης για τις ελληνό – τουρκικές σχέσεις υλοποιείται υπό την εποπτεία ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. “Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργήσει προσδοκίες και αβάσιμο εφησυχασμό, χρησιμοποιώντας την ψευδαίσθηση των “ήρεμων νερών”, διαψεύστηκαν για ακόμα μια φορά. Στα τετελεσμένα και τις διεκδικήσεις της τουρκικής ηγεσίας έχουν προστεθεί οι νέες προκλητικές ενέργειες” σημειώνει.

Σφοδρή κριτική στον Πρωθυπουργό και από την Ελληνική Λύση: “Το εθνικό έγκλημα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τη «στεναχώρια» του για την βεβήλωση της Μονής της Χώρας, που όμως λησμονεί ότι δεν είναι «άλλο ένα μνημείο» της UNESCO, αλλά «κιβωτός» του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, όπως η Αγία Σοφία είναι η «καρδιά της Βασιλεύουσας»“.

«Αναμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επιστροφή του στην Αθήνα να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης λεπτομερώς για τη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά και ευρύτερα για το πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο στο οποίο έχουν μπει η Ελλάδα και η Τουρκία», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.