Έρευνα για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ και διαφθορά σε πρώην πρόεδρο της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  Βέρνερ Χόγιερ ερευνάται για διαφθορά και κατάχρηση επιρροής, καθώς και για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ, κατηγορίες που ο 72χρονος άνδρας ισχυρίζεται  ότι είναι παράλογες, αναφέρει το Reuters.

 Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), η οποία ασχολείται με υποθέσεις κατάχρησης της χρηματοδότησης της ΕΕ και επικεφαλής της οποίας είναι η Laura Codruţa Kovesi, ανακοίνωσε την έρευνα τη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι η ΕΤΕπ, ο δανειστικός βραχίονας της ΕΕ, αποδέχθηκε το αίτημα για άρση της ασυλίας δύο πρώην υπαλλήλων του και ερευνώντας τα γραφεία.

Το όνομα του Χόγιερ, ο οποίος ηγήθηκε της τράπεζας μεταξύ 2012 και 2023, δεν αναφέρθηκε από την εισαγγελία, αλλά έκανε δήλωση μέσω των δικηγόρων του ότι θα είναι ένα από τα υποκείμενα της έρευνας.

Είπε ότι επρόκειτο για έρευνα για χρήματα αποζημίωσης που καταβλήθηκαν σε άλλον υπάλληλο της ΕΤΕπ που ενέκρινε κατά τη διάρκεια της θητείας του, μετά από «σύσταση του αρμόδιου τμήματος και του Γενικού Γραμματέα της ΕΤΕπ».

«Οι κατηγορίες εναντίον μου είναι απολύτως παράλογες και αβάσιμες», είπε ο Χόγιερ, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και ζήτησε από την ΕΤΕπ να κάνει το ίδιο.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΤΕπ δήλωσε: «Θα συνεργαστούμε πλήρως με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε αυτό το θέμα, όπως είναι απαραίτητο», αλλά είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις τρέχουσες εξωτερικές έρευνες.