Εργαζόμενοι συνταξιούχοι δημοσίου: Με ρύθμιση «ανάσα» δε θα επιστρέψουν από μισθολογικές διαφορές

Λύση ανάσα για εργαζόμενους συνταξιούχους στο Δημόσιο. Με νομοθετική ρύθμιση διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που είχαν πριν την συνταξιοδότηση τους ενώ δεν θα αναγκαστούν να επιστρέψουν και τυχόν ποσά από μισθολογικές διαφορές που τους είχαν καταλογιστεί.

Προϋποθέσεις για εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου από ιδιώτες, ακόμα και με σημαντική έκπτωση, περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΞΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

• καταργείται προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για αίτηση εξαγοράς
• δεν επιτρέπεται εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα
• προϋπόθεση δήλωση του ακινήτου στο Ε9 τουλάχιστον τελευταία 5ετία
• εξαίρεση ακινήτων για λόγους δημοσίου συμφέροντος
• τίμημα εξαγοράς με έκπτωση από 50% έως και 80%

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και των σωματείων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι επιμένουν στη διατήρηση του 8ωρου και δεν αποδέχονται τις προτάσεις της επιχείρησης για περισσότερες ώρες ημερήσιας απασχόλησης με ταυτόχρονη μείωση των ημερών εργασίας. Είναι μια από τις πρώτες εν εξελίξει συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά την ψήφιση του νόμου για την διευθέτηση του ωραρίου εργασίας. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Μαρίνας Δεμερτζιάν

Ηχηρό καμπανάκι σήμανε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προς τον ΟΠΕΚ και τους υπόλοιπους πετρελαιοπαραγωγούς σημειώνοντας ότι ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο θα είναι βραδύτερος από εκείνον της προσφοράς. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε η αγορά ενδέχεται να πλημμυρίσει από πετρέλαιο με αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν αισθητά εγείροντας σοβαρές προκλήσεις για τις οικονομίες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής που παράγει πλέον τεράστιες ποσότητες «μαύρου χρυσού».

Ειδικότερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στη νέα έκθεση της για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, προβλέπει ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά με ολοένα και βραδύτερους ρυθμούς, για να κορυφωθεί τελικά στα 106 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2030 από 102 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023.

Παράλληλα εκτιμά ότι η συνολική προσφορά πετρελαίου θα έχει εκτιναχθεί στα 114 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2030, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Το 2030 λοιπόν το πλεόνασμα θα έχει φτάσει στα 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως – τα υψηλότερα επίπεδα, που θα έχουν καταγραφεί ποτέ, με εξαίρεση το 2020, λόγω της καραντίνας.

Η έκθεση έρχεται τη στιγμή που οι χώρες επιδιώκουν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση. Βέβαια, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό παραμένει κοντά στο 80% εδώ και δεκαετίες. Έως το 2030 θα έχει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΙΕΑ, μειωθεί στο 73%.

Αποφασίζοντας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε μία μόνο μείωση των επιτοκίων φέτος και προέβλεψε περισσότερες περικοπές για το 2025, ενισχύοντας την άποψη διατήρησης του κόστους δανεισμού σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να καταστείλει τον πληθωρισμό.