Σε μια έντονη εσωκομματική αναμέτρηση φαίνεται πως οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι δύο κύριοι διεκδικητές για την ηγεσία, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Στέφανος Κασσελάκης, κάνουν προσεκτικές κινήσεις στη «σκακιέρα» της πολιτικής για να ανιχνεύσουν τις τακτικές των αντιπάλων τους. Και οι δύο επιχειρούν να διατηρήσουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της ανατροπής, καθώς πλησιάζουν οι εσωκομματικές κάλπες. Στην ίδια διαδρομή και ο Παύλος Πολάκης που ξεκινά τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά την προηγούμενη πιο παρορμητική του στάση, φαίνεται να υιοθετεί τώρα μια πιο μελετημένη προσέγγιση. Στόχος του είναι να αποφύγει τα λάθη που θα μπορούσαν να βλάψουν την προεκλογική του καμπάνια, επιλέγοντας ασφαλείς στρατηγικές. Οι επόμενες κινήσεις του περιλαμβάνουν περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας, με έμφαση στην «αδιαμεσολάβητη σχέση του με τους πολίτες», όπως αναφέρεται από το επιτελείο του. Ωστόσο, η υποψηφιότητά του για την ηγεσία παραμένει σε αναμονή, καθώς η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τα κομματικά στελέχη που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη, γνωστοί ως «Κασσελίστας», δίνουν μάχη για να συγκεντρώσουν υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς του, με πάνω από 80 υπογραφές να έχουν ήδη εξασφαλιστεί. Η απουσία των διακριτικών συμβόλων του ΣΥΡΙΖΑ από την πρόσφατη ανάρτηση του κ. Κασσελάκη, όπου δήλωνε «είμαι εδώ», έχει προκαλέσει εικασίες για το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός νέου, αρχηγοκεντρικού κόμματος. Η Όλγα Γεροβασίλη, Αντιπρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε την άποψη ότι η στάση αυτή ίσως αποτελεί προπομπό μιας στρατηγικής για τη δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος, κάτι που έχει απασχολήσει και άλλα στελέχη του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, ο Σωκράτης Φάμελλος προετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ανακοίνωση είναι θέμα ωρών. Ο κ. Φάμελλος στοχεύει στη δημιουργία μιας «ενωτικής υποψηφιότητας» που θα βασίζεται σε ευρείες εσωκομματικές συμμαχίες. Συνομιλεί με κορυφαία στελέχη, όπως η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς, καθώς και με βουλευτές της νέας γενιάς, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.

Ωστόσο, η υποψηφιότητα του κ. Φάμελλου αντιμετωπίζει αντιδράσεις από ορισμένα στελέχη της «φρουράς Τσίπρα», λόγω της προηγούμενης συνύπαρξής του με τον Στέφανο Κασσελάκη. Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Φάμελλος φαίνεται να προχωρά αποφασιστικά, αν και η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του μπορεί να καθυστερήσει λόγω της επικαιρότητας, καθώς ο Νίκος Παππάς, νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχεδιάζει κοινοβουλευτική αντεπίθεση με τροπολογίες για τους δανειολήπτες και την προστασία της πρώτης κατοικίας.