Euro 2024: Η Ελβετία ξεκίνησε με το… δεξί, με υπογραφή Άμπισερ, 3-1 την Ουγγαρία

Με τον 27χρονο χαφ της Μπολόνια να έχει ένα γκολ και μία ασίστ, η ομάδα του Μουράτ Γιακίν επικράτησε με 3-1 της Ουγγαρίας στο “Rheinenergiestadion” της Κολωνίας, για την 1η αγωνιστική του Α’ Ομίλου του Euro 2024.

Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στο Euro 2024 έκανε η Ελβετία. Ο Μισέλ Άμπισερ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής μιας και με ένα κυριαρχικό πρώτο ημίχρονο οδήγησε τη χώρα του στο 2-0 πριν πάει στα αποδυτήρια. Η τραγική αμυντική λειτουργία των “Μαγυάρων” τους στοίχισε και πλέον έχουν να ανέβουν ένα… βουνό, ώστε να προκριθούν στη φάση των “16”.

Ο αγώνας

Οι Ελβετοί είχαν τον έλεγχο από τα πρώτα λεπτά του αγώνα. Μάλιστα, έβρισκαν συχνά τον τρόπο να βγουν στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Σε μία τέτοια φάση προηγήθηκαν με τον Ντούα, ο οποίος έφτασε απέναντι από τον Γκουλάτσι και τον πλάσαρε εύστοχα για το 1-0, μετά από φανταστική ασίστ του Άμπισερ. Το γκολ αρχικά ακυρώθηκε ως οφσάιντ, όμως στο 14′ κατοχυρώθηκε μετά από παρέμβαση του VAR. Στο 20′ δημιούργησαν νέο τετ α τετ, αλλά αυτήν τη φορά ο Ούγγρος κίπερ νίκησε με τον… ώμο τον Βάργκας. Η εικόνα δεν άλλαξε στη συνέχεια. Ωστόσο, λίγο πριν το ημίχρονο ήρθε και δεύτερο τέρμα, με τον Άμπισερ να πιάνει ένα τρομερό σουτ με το δεξί από τα όρια της περιοχής και να στέλνει την μπάλα στην αντίθεση γωνία της εστίας.

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους, με τους Ούγγρους να μην έχουν τελική έως τη συμπλήρωση μίας ώρας. Στο 63’… άγχωσαν τον Ζόμερ με μία κεφαλιά του Βάργκα από σέντρα το Σαλάι, αλλά η μπάλα πέρασε οριακά άουτ. Τρία λεπτά αργότερα ήρθε η μείωση, με τον Σζομποσζλάι να γεμίζει αυτήν τη φορά, τον Βάργκα να πιάνει ξανά κεφαλιά και να κάνει το 1-2. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα το ματς… άνοιξε, με αμφότερες τις ομάδες να προσπαθούν να σκοράρουν. Ειδικά οι Ελβετοί βρήκαν αρκετούς χώρους, λόγω των ρίσκων που έπαιρναν οι αντίπαλοί τους. Κάπως έτσι διαμορφώθηκε το τελικό σκορ στο 90’+3′, με τον Εμπολό να εκμεταλλεύεται ένα τραγικό λάθος της άμυνας και να κρεμάει τον Γκουλάτσι.

Στο παιχνίδι πέρασε ως αλλαγή (67′) ο Λάζλο Κλέινχεϊσλερ του Παναθηναϊκού, ο οποίος έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Super League που αγωνίστηκε στο Euro 2024.

ΓΚΟΛ: 66′ Βάργκα – 14′ Ντούα, 45′ Άμπισερ, 90’+3′ Εμπολό
Κίτρινες: 69′ Σάλαϊ, 88′ Φιόλα – 5′ Βίντμερ, 59′ Φρέιλερ
Κόκκινη: –
Δοκάρι: –
Stats: Ο Μισέλ Άμπισερ έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ελβετικού ποδοσφαίρου που βάζει γκολ και μοιράζει ασίστ στο ίδιο παιχνίδι ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Ουγγαρία (Μάρκο Ρόσι): Γκουλάτσι, Λανγκ (46′ Μπόλα), Α. Σάλαϊ (79′ Ντάρνταϊ), Φιόλα, Όρμπαν, Νάγκι (67′ Κλέινχεϊσλερ), Σζομποσζλάι, Κέρκεζ (79′ Άνταμ), Σέιφερ, Βάργκα, Σαλάι

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Βίντμερ (68′ Στεργίου), Ακάνζι, Φρέιλερ (86′ Σιέρο), Τσάκα, Ροντρίγκεζ, Βάργκας (74′ Εμπολό), Ντούα (68′ Αμντούνι), Ντόι (86′ Ρίντερ), Άμπισερ, Σαρ

Το πρόγραμμα και η βαθμολογία του Α’ Ομίλου:

Παρασκευή 14 Ιουνίου

Γερμανία – Σκωτία 5-1

Σάββατο 15 Ιουνίου

Ουγγαρία – Ελβετία 1-3

Τετάρτη 19 Ιουνίου

19:00 Γερμανία – Ουγγαρία (ΕΡΤ1)
22:00 Σκωτία – Ελβετία (ΕΡΤ1)

Κυριακή 23 Ιουνίου

22:00 Ελβετία – Γερμανία (ΕΡΤ1)
22:00 Σκωτία – Ουγγαρία (ΕΡΤ3)

1. Γερμανία 3β. (5-1)
2. Ελβετία 3β. (3-1)
3. Ουγγαρία 0β. (1-3)
4. Σκωτία 0β. (1-5)

*Στην περίπτωση ισοβαθμίας, το 1ο κριτήριο που καθορίζει την τελική κατάταξη είναι οι αγώνες μεταξύ των ομάδων. Το 2ο κριτήριο είναι τα συνολικά τέρματα.