Ευρωεκλογές 2024: Ιρλανδοί και Τσέχοι σήμερα στις κάλπες – Άνοδος χθες για την ολλανδική ακροδεξιά

Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες σε Ιρλανδία και Τσεχία για να εκλέξουν τους ευρωβουλευτές τους, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους Ολλανδούς που ψήφισαν χθες, Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για άνοδο της άκρας δεξιάς, χωρίς όμως να κατακτά την πρώτη θέση.

Ιρλανδία

Ο 37χρονος ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις ήταν από τους πρώτους που ψήφισαν σήμερα το πρωί σε εκλογικό κέντρο του νότιου Δουβλίνο.

Για πρώτη φορά σε μια ιρλανδική ψηφοφορία για την ΕΕ υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι που κατεβαίνουν με ατζέντα κατά της μετανάστευσης, είτε ως ανεξάρτητοι, είτε ως εθνικιστικά κόμματα.

Στην Ιρλανδία , με περίπου το 20% του πληθυσμού να έχει γεννηθεί εκτός της χώρας και επίπεδα ρεκόρ αιτούντων άσυλο, το αίσθημα κατά των μεταναστών έχει κλιμακωθεί.

Με τις δημοτικές εκλογές να διεξάγονται επίσης σήμερα, το κύριο ερώτημα είναι αν το κεντροδεξιό Φίνε Γκελ του Χάρις θα κερδίσει επιπλέον μερίδιο ψήφων από το αριστερόστροφο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σιν Φέιν, η στήριξη προς το οποίο έχει μειωθεί, αφού οι προοδευτικές και υπέρ της μετανάστευσης θέσεις του έχουν προβληματίσει ακόμη και παραδοσιακούς ψηφοφόρους του της εργατικής τάξης.

Τσεχία

Η αδιαφορία είναι αυτό που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία στη χώρα αυτή της Ανατολικής Ευρώπης, αφού την προηγούμενη φορά το 2019 η Τσεχική Δημοκρατία σημείωσε τη δεύτερη χαμηλότερη προσέλευση στις κάλπες σε όλη την ΕΕ, με 28,72%.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται το κεντρώο κόμμα ANO του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, μπροστά από ένα συνασπισμό της κεντροδεξιάς.

Σε μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους, ο Μπάμπις τους προτρέπει να «διώξουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους πράσινους φανατικούς και τους λάτρεις της μετανάστευσης που έχουν εγκατασταθεί εκεί».

Ολλανδία

Χθες οι Ολλανδοί ψηφοφόροι εξέλεξαν επτά βουλευτές του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, όμως ο συνασπισμός του αντιπάλου του, του σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς, ήρθε πρώτος με οκτώ έδρες.

«Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό σημάδι που δείχνει ότι όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα έχουν καλή επίδοση σ’ αυτές τις εκλογές», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Τίμερμανς, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα τελικά ποσοστά δεν θα γίνουν γνωστά παρά το βράδυ της Κυριακής, όμως, αν επιβεβαιωθούν, η αντίσταση της σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς και των οικολόγων στην Ολλανδία αναμένεται ότι θα αυξήσει τις ελπίδες των συμμάχων τους στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters