Ευρωεκλογές 2024: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης

Όπως συμβαίνει πάντοτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν γιορτάζουν όλοι όσοι συμμετέχουν και η κάλπη αποτελεί γι’ αυτούς ένα ηχηρό μήνυμα όσον αφορά στην ανάγκη αλλαγής προσανατολισμού. Στον αντίποδα, οι ενισχυμένοι των εκλογών βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρόκληση της διαχείρισης της αυξημένης δύναμης ώστε οι ψηφοφόροι που τελικά πείστηκαν να αλλάξουν στρατόπεδο να παραμείνει πιστοί στη νέα τους επιλογή.

Σε γενικές γραμμές, η ακροδεξιά σχεδόν παντού είδε τις δυνάμεις της να ενισχύονται, ενώ φιλελεύθεροι και πράσινοι είχαν χθες μια δύσκολη νύχτα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε μάλιστα τέτοιο χτύπημα που διέλυσε αμέσως το εθνικό κοινοβούλιο και προκήρυξε νέες εκλογές.

Το Politico προσφέρει μια πρώτη εμπεριστατωμένη ανάλυση των αποτελεσμάτων και ποιους αναδεικνύει κερδισμένους ή χαμένους η λαϊκή ετυμηγορία.

Κερδισμένοι

Η ακροδεξιά

Η επικράτηση του “Εθνικού Συλλαλητηρίου” της Μαρίν Λεπέν ήταν η μεγάλη είδηση της χθεσινής βραδιάς, με την ισχυρή ακροδεξιά τοποθέτηση του εκλογικού σώματος να ωθεί τον πρόεδρο Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς και το πρωτοεμφανιζόμενο εθνικιστικό κόμμα “Ανακατάληψη” του Ερίκ Ζεμούρ μπήκε στην Ευρωβουλή. Τα ακροδεξιά κόμματα ήρθαν επίσης πρώτα στην Αυστρία, ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση στην Ολλανδία και στη δεύτερη θέση στη Γερμανία και τη Ρουμανία.

Σοσιαλιστές

Αν και οι επιδόσεις τους δεν εντυπωσίασαν ακριβώς, τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης κράτησαν σε γενικές γραμμές τις δυνάμεις τους και με την εξαίρεση της Γερμανίας έρχονται δεύτερα σε μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Σημαντική ώθηση στην κεντροαριστερά φαίνεται να δίνει ο Ραφαέλ Γκλούκσμαν  στη Γαλλία, όπου οι Σοσιαλιστές κατέλαβαν την τρίτη θέση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η σημερινή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να εξασφαλίζει μια νέα θητεία, αφού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) απ’ όπου προέρχεται, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι – οι τρεις ομάδες που την υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της – αναμένεται να έχουν περισσότερε από 400 ψήφους στο κοινοβούλιο. Ωστόσο για την επανεκλογή της θα χρειαστεί και την υποστήριξη των εθνικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το ΕΛΚ όμως βρίσκεται σε θέση να προωθήσει τη νέα της υποψηφιότητα, αφού έχει κατοχυρώσει την πρώτη θέση σε Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, Λετονία, Εσθονία, Φινλανδία, Κροατία και Ελλάδα. Πήρε επίσης έξι έδρες στην Ολλανδία, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Τζόρτζια Μελόνι

Η ηγέτης της ιταλικής δεξιάς κέρδισε τις εκλογές στη χώρα της, εξασφαλίζοντας αποστάσεις από τους αντιπάλους της. Μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας, είναι από τους λίγους ηγέτες μιας μεγάλης χώρας της ΕΕ που γεύεται τη νίκη, βελτιώνοντας μάλιστα το μερίδιό της σε ψήφους, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2022.

Πέτερ Μαγυάρ

Ένας σύμμαχος αρχικά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν που τελικά στράφηκε εναντίον του, Ο Μαγυάρ έχει αναδειχθεί ως το αδιαμφισβήτητο πρόσωπο της αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας, κερδίζοντας περίπου το 30% των ψήφων μπαίνοντας στον πολιτικό στίβο μόλις πριν από λίγους μήνες.

Ρομπέρτα Μέτσολα

Η Μαλτέζα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κέρδισε για το κόμμα της μια επιπλέον έδρα, συγκεντρώνοντας πάνω από 87.000 σταυρούς στη χώρα του μισού εκατομμυρίου κατοίκων στην Κεντρική Μεσόγειο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για την υποψηφιότητα που έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους της χώρας από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.

Ηττημένοι

Εμμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος δέχτηκε σφοδρό πλήγμα το βράδυ της Κυριακής, αφού το κόμμα του όχι μόνο ήρθε δεύτερο με μεγάλη διαφορά, αλλά και μόλις λίγο παραπάνω από τους Σοσιαλιστές, τους οποίους πίστευε είχε οδηγήσει στο πολιτικό νεκροταφείο.

Όλαφ Σολτς

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού καγκελάριου υπέστησαν συντριπτική ήττα από τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Με μόλις 14 τοις εκατό των ψήφων, το SPD έλαβε το χειρότερο αποτέλεσμα σε εκλογές εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ο Σολτς τώρα έχει να αντιμετωπίσει και εκκλήσεις από την κεντροδεξιά να μιμηθεί τον Μακρόν και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πράσινοι

Μετά τις ισχυρές επιδόσεις που σημείωσαν το 2019, οι Πράσινοι βλέπουν τη δύναμή τους να μειώνεται σημαντικά στη Γερμανία, από 21 σε ίσως λιγότερες από 12 έδρες, μετά βίας διατήρησαν την παρουσία τους στην Ευρωβουλή στη Γαλλία ενώ στην Πορτογαλία οι δυνάμεις τους εξανεμίστηκαν. Συνολικά έχασαν περίπου 20 έδρες, σε μια νύχτα που αποδείχτηκε εφιαλτική για τους σχηματισμούς που προτάσσουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Βίκτορ Όρμπαν

Ο Ούγγρος εθνικιστής ηγέτης τα πήγε χειρότερα από ό,τι αναμενόταν αντιμετωπίζοντας την απροσδόκητη εκλογική πρόκληση από τον πρώην συνεργάτη του Πέτερ Μαγυάρ και πλέον σφοδρό επικριτή του. Το 43,8% που πήρε το κόμμα Φιντές του Όρμπαν ήταν το χειρότερο αποτέλεσμά του σε εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ματέο Σαλβίνι

Το κόμμα Λέγκα του αντιπροέδρου της Ιταλίας, το οποίο είχε λάβει ένα διόλου ευκαταφρόνητο 34% στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 και επί του παρόντος προεδρεύει της ακροδεξιάς ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία, χθες συγκέντρωσε λιγότερο από 9%, στα ίδια επίπεδα με το Φόρτσα Ιτάλια, που είχε ιδρυθεί από τον αείμνηστο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πηγή: Politico