Ευρωεκλογές 2024: Πως αποτιμούν τα κόμματα το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης – Η επόμενη ημέρα και οι νέοι στόχοι

Πολλαπλά και ηχηρά μηνύματα στα κόμματα εξέπεμψαν στις ευρωεκλογές, με την ψήφο τους οι εκλογείς, μέσω της αποχής που σκαρφάλωσε στο 60%. Οκτώ κόμματα μπαίνουν στην ευρωβουλή, με τη ΝΔ να παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, ωστόσο με σημαντική πτώση της δύναμής της.

Καθαρή νίκη με μηνύματα και προβληματισμό για τη ΝΔ από το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με το κυβερνών κόμμα να αναδεικνύεται σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση καθαρά στην πρώτη θέση, με ποσοστό μάλιστα που ξεπερνά το άθροισμα των ποσοστών του δεύτερου και τρίτου κόμματος, χωρίς ωστοσο να πιάνει τον εκλογικό πήχη του 33% που είχε θεσει.

Το μήνυμα των πολιτών επισήμανε ο πρωθυπουργός είναι «σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθήστε περισσότερο» με τον Κυριακο Μητσοτάκη να προϊδεάζει για τις επόμενες κινήσεις του: «Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες».

Στον καθιερωμένο πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, θα γινει η ακτινογραφία του αποτελέσματος, προκειμένου να αποκωδικοποιηθεί πιο στοχευμένα το μήνυμα των ψηφοφόρων. Στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, το ποσοστό – ρεκόρ αποχής αλλά και η ψήφος διαμαρτυρίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία «σχετική ικανοποίηση» την επομένη των εκλογών κι αυτό γιατί το κόμμα έχει μειώσει την ποσοστιαία διαφορά από το κυβερνών κόμμα. Διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση, έχει διατηρήσει δυνάμεις και λαμβάνοντας βεβαίως, όπως λένε υπόψη και όλα τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί πριν από λίγους μόλις μήνες με τη διπλή διάσπαση. Από την άλλη όμως, προφανώς δεν ήταν το ποσοστό που προσδοκούσαν τα περισσότερα στελέχη του κόμματος.

Είναι προφανές ότι το βάρος αυτή τη στιγμή θα πέσει στην εκπόνηση ενός προγράμματος που θα αποτελέσει και την κυβερνητική εναλλακτική πρόταση προκειμένου να πείσει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ περαιτέρω τους πολίτες. Στη δήλωσή του Στέφανος Κασελάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του σε αυτή την κατεύθυνση.

Σημαντικό πάντως, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι το άλλοθι, όπως αναφέρουν, του 41%, έχει τελειώσει πλέον για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το βλέμμα προφανώς στρέφεται πλέον στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος και εκεί, όπως λένε, θα φανούν και οι προθέσεις της ηγεσίας εάν και πώς θα προχωρήσει σε ριζικές τομές τις οποίες έχει προαναγγείλει και οι οποίες θα σχετίζονται με την αναδιάρθρωση του κόμματος και πώς θα προχωρήσουν αυτές ,εάν θα γίνουν.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι σε μια δύσκολη περίοδο για το κόμμα, ο κ. Κασελάκης έχει κρατήσει όρθιο τον ΣΥΡΙΖΑ και παρότι έχει μεσολαβήσει μια μεγάλη περίοδος έντασης και εσωστρέφειας. Άλλα στελέχη πάντως λένε ότι η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να του δώσει και λευκή επιταγή για το μέλλον. Συμφωνούν πάντως όλοι ότι είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και πρέπει να γίνουν το συντομότερο.

Ικανοποίηση επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς, όπως υποστηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ, σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2023 μέχρι σήμερα, το κόμμα παρουσιάζει αύξηση των ποσοστών του. Μάλιστα “έσπασε” και τη “γαλάζια κυριαρχία” στον εκλογικό χάρτη με δύο πρωτιές σε δύο νομούς της Κρήτης και τη δεύτερη θέση σε 19 νομούς στη χώρα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αναλάβει το αμέσως επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει μία εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση για τη χώρα και τους πολίτες της και αυτό θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα με τις επαφές που θα έχει και ο ίδιος με όμορους χώρους.

Από εκεί και πέρα το ΠΑΣΟΚ μιλάει για μεγάλη ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες αποδοκίμασαν, όπως χαρακτηριστικά λένε, την αλαζονεία και την ασυδοσία της κυβέρνησης σε μία σειρά μεγάλων ζητημάτων που αφορούν τη χώρα.

Και τέλος, υπάρχουν και δύο ισχυρά μηνύματα της κάλπης, αυτό της αποχής και της ακροδεξιάς. Δύο στοιχεία τα οποία η Χαριλάου Τρικούπη και η ηγεσία της είναι βαθιά προβληματισμένη για τον τρόπο με τον οποίο θα τα αντιμετωπίσουν.

Στους κερδισμένους της βραδιάς είναι η Ελληνική Λύση που κατέκτησε για πρώτη φορά την τέταρτη θέση με ποσοστό 9,37%. Και το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να φέρει χαμόγελα στον Κυριάκο Βελόπουλο.

Αυτό που επισημαίνεται από την ηγεσία αλλά και από τα στελέχη της Ελληνικής Λύσης είναι ότι είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Θέλουν να ευχαριστήσουν όλους τους ψηφοφόρους, δηλώνουν αυτοσυγκράτηση και θέτουν το ζήτημα της Θράκης για το μεγάλο ποσοστό, όπως λένε, που έλαβε το μειονοτικό του Αχμέτ Σαδίκ, το οποίο λένε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα και θα πρέπει συνολικά το πολιτικό σύστημα να το δει.

Όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους το κόμμα τους είχε τόσο μεγάλη αύξηση, θεωρούν κατά την άποψή τους ότι κατά μείζονα λόγο ρόλο έπαιξαν τα εξής: Η ατζέντα την οποία επέβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το μεταναστευτικό, το ζήτημα των Σκοπίων, η ακρίβεια και τα Τέμπη. νΑυτά τα ζητήματα τα θέτουν ως προμετωπίδα της δικής τους πολιτικής, η οποία θεωρούν ότι δικαιώθηκε.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουν αυτοσυγκράτηση, διότι δημιουργείται, όπως είπαν, ο πατριωτικός πόλος για την επομένη διακυβερνησιμότητα και θέτουν ένα θέμα για την επιστολική ψήφο, για την οποία θεωρούν ότι δικαιώθηκε η κριτική τους με το πώς λειτούργησε το σύστημα από το υπουργείο.

Το ΚΚΕ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο για την αύξηση του ποσοστού του σε 9,3% από 7,7% που ήταν στις προηγούμενες εκλογές και 5,3% που ήταν στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Κύρια αιτία της ανόδου του ποσοστού του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι η σύνδεσή του και η αξιοπιστία του με τα λαϊκά στρώματα, λέει ο Περισσός. Είχε ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στο νομό Αττικής και στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα, στον Πειραιά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα λέει ότι η μεγάλη φθορά της κυβέρνησης οφείλεται κυρίως στην ταξική της πολιτική, αλλά και στη μη αντίσταση σε αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επίσης το Κομμουνιστικό Κόμμα λέει ότι εμπεριέχεται και σαφές πολιτικό μήνυμα αποδοκιμασίας στο πολιτικό σύστημα, στο τεράστιο ποσοστό της αποχής.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει έντονη ανησυχία για την άνοδο της άκρας δεξιάς και επίσης διαπίστωση ότι άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, όπως λέγεται μεταξύ στελεχών, πάσχουν από το σύνδρομο της πολιτευόμενης αντιπολίτευσης, δεν μπορούν να καρπωθούν τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ετοιμάζεται για δυναμική αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα, γιατί, όπως λέει, είναι αξιόπιστη πολιτική δύναμη, την οποία εμπιστεύονται τα λαϊκά στρώματα και η οποία έχει μεγαλύτερη δυναμική και επιρροή απ ότι είναι το εκλογικό του ποσοστό.