Ευρωεκλογές 2024: Τα exit poll στις ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαιώνουν την άνοδο της ακροδεξιάς

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, τα exit poll απ’ άκρη σε άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δείχνουν σαφή κέρδη για την ακροδεξιά σε μια κομβική στιγμή για την ΕΕ, καθώς η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις που χαρακτηρίζονται από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας, τις όλο και πιο δύσκολες κλιματικές συνθήκες και την αμφιβολία για την έκβαση των αμερικάνικων εκλογών.

Με έντονη αντιμεναστευτική και ξενοφοβική ρητορική, το FPO είναι πρώτο στα exit poll στην Αυστρία και το AfD στη Γερμανία έρχεται δεύτερο. Εφόσον επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, θα αποτελέσουν μια οδυνηρή ήττα για τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς, που βλέπει το κόμμα του να έρχεται τρίτο (14%), πολύ πίσω από τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες (29,5%), αλλά και το ακροδεξιό AfD (16%).  «Στην τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση, όπου όλοι προσπαθούν να απομονώσουν ο ένας τον άλλον, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και τη δημοκρατία», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP η 52χρονη Γερμανίδα ψηφοφόρος, Τάνια Ρέιθ, από το Βερολίνο.

Ενώ τα κεντρώα κόμματα προβλέπεται να διατηρήσουν τις περισσότερες από τις 720 έδρες του Ευρωκοινοβουλίου, τα exit poll φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι θα αποδυναμωθούν από μια ισχυρότερη ακροδεξιά, με ορατό τον κίνδυνο της ολίσθησης της Κοινότητας προς τον υπερσυντηρητισμό. Με τους πολίτες να έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά ένα αβέβαιο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και ένα δυσβάσταχτα υψηλό κόστος ζωής, πολλοί βρίσκουν καταφύγιο σε λαϊκιστικά μηνύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Politico, εκτιμά ότι το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα κερδίσει 173 έδρες στην Ευρωβουλή, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 143 και το κεντρώο Ανανεώστε την Ευρώπη 75 έδρες. Η μεγαλύτερη ακροδεξιά ομάδα, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, στην οποία συμμετέχει και το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι, προβλέπεται να κερδίσει 76 έδρες, ενώ η άλλη ομάδα της άκρας δεξιάς Ταυτότητα και Δημοκρατία, που έχει τη στήριξη της Λεπέν, υπολογίζεται να συγκεντρώσει 67 έδρες.