Ευρωεκλογές: Γόνιμο έδαφος και για εκκεντρικές προτάσεις

Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, η ύπαρξη μεμονωμένων εκλογικών περιφερειών στις περισσότερες χώρες, η απουσία εκλογικού ορίου σε ορισμένες πολιτείες και η εσφαλμένη ιδέα ότι πρόκειται για ασήμαντες εκλογές μετατρέπουν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που διεξάγονται μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, σε ένα γόνιμο έδαφος για πάρτι με εκκεντρικές προτάσεις, γράφει η ΕΦΕ.

Προτάσεις που κυμαίνονται από το ανώτατο όριο της τιμής της μπύρας σε κοινοτικό επίπεδο μέχρι να γίνει επίσημη η εσπεράντο ως κοινή γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), περνώντας από άλλες που παραβιάζουν άμεσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιλαμβάνουν τη νομιμοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας λόγω φύλου ή την απαγόρευση της ποιότητας των κοντών ανδρών θέσεις εργασίας.

Μερικές φορές, ακόμη και τα ονόματα των σχηματισμών είναι εξωφρενικά: στη Σουηδία, το Κόμμα του Κακού Κοτόπουλου, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως «κόμμα κάθε γέλιου», παρουσιάζεται στις ευρωεκλογές με ένα πρόγραμμα τεσσάρων σημείων, στο οποίο απαιτεί περισσότερη ελευθερία για χρήστες του διαδικτύου και ευελιξία στη χρήση ψηφιακού περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Άλλες φορές, το ασυνήθιστο είναι τόσο το όνομα όσο και το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από μια υποψηφιότητα, όπως συμβαίνει στην Ισπανία με τον «influencer» και πολιτικό αγκιτάτορα Alvise Perez, ο οποίος έχει πολλούς οπαδούς στα κοινωνικά δίκτυα και ηγείται της λίστας «Party is over». , που συγκροτήθηκε ως συνέλευση ψηφοφόρων.

Ένα πάρτι κατά της γήρανσης

Στη Γερμανία, το σατιρικό κόμμα Die Partei (Το Κόμμα), που ιδρύθηκε το 2004 από τους συντάκτες ενός γερμανικού σατιρικού περιοδικού, προτείνει τη «λύση δύο κρατών» για τη Γερμανία, ή τον καθορισμό της τιμής της μπύρας στην Ευρώπη στα τρία ευρώ για το μισό λίτρο. Στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019, το Κόμμα κατάφερε να στείλει δύο ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

Όμως η πιο περίεργη πρόταση για το ευρωψηφοδέλτιο στη Γερμανία προέρχεται από το Κόμμα Συμβατικής Ιατρικής Έρευνας για Αναζωογόνηση, το οποίο υποστηρίζει ότι «η γήρανση θα είναι σύντομα ιάσιμη».

Εσπεράντο, η επίσημη γλώσσα της ΕΕ

Στη Γαλλία, ένας από τους πιο περίεργους υποψηφίους σε αυτές τις εκλογές είναι η λίστα «Esperanto the common language», η οποία ζητά την προώθηση της εκμάθησης αυτής της γλώσσας και την επισημοποίησή της ως κοινή γλώσσα της ΕΕ λόγω της… δίκαιης φύσης της. .

Υπάρχει επίσης η λίστα «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και μια άλλη με την ονομασία «Ελεύθερη Γαλλία», η οποία υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ υπό την ηγεσία του τραγουδιστή Francis Lalanne, πολύ αμφιλεγόμενη για τις αντιεμβολιαστικές και αντιεπιστημονικές θέσεις του και Ο κωμικός Dieudonne, καταδικάστηκε για αντισημιτισμό και ιδιοποίηση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων.

«Ελευθερία στην άσκηση της ειρήνης»

Στην Ιταλία, υπάρχουν αρκετές λίστες που ονομάζονται «Φρανκενστάιν» που συγκεντρώνουν έως και 19 κόμματα κάτω από ένα μόνο σύμβολο, το μόνο που μπορεί να σημειωθεί με σταυρό στο ψηφοδέλτιο.

Αυτή είναι η περίπτωση της λίστας «Liberty», με επικεφαλής τον Κατένο Ντε Λούκα και το νέο του κόμμα, «Ο Νότος καλεί τον Βορρά».

Είναι περίεργο ότι το σύνθημα του, «Λιγότερη Ευρώπη, περισσότερη Ιταλία», είναι πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποίησε σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και επίσης το πρώτο σημείο του προγράμματος έχει τίτλο: «Ελευθερία στην πρακτική της ειρήνης».

Οι γυναίκες θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν μόνο μετά την εμμηνόπαυση

Στην Πολωνία, το ακροδεξιό κόμμα KORWiN, που πήρε το όνομά του από τον αρχηγό του, Janusz Korwin-Mikke, αντικαθεστωτικό και ελευθεριακό πολιτικό, που ήταν μέλος του πολωνικού και του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, είναι επίσης υποψήφιος για τις ευρωεκλογές.

Ο Κόργουιν αρνείται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος, συμπάσχει με τον ρωσικό επεκτατισμό και συμφωνεί με τις σωματικές τιμωρίες που εφαρμόζουν οι γονείς στα παιδιά και οι σύζυγοι στις συζύγους. Ταυτόχρονα, ο Korwin υποστηρίζει την πληρωμή χαμηλότερου μισθού για τις γυναίκες -κατά τη γνώμη του, οι γυναίκες είναι λιγότερο έξυπνες και θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν μόνο όταν φτάσουν στην εμμηνόπαυση – και οι κοντοί άνδρες να έχουν τις χειρότερες δουλειές.

Το κόμμα με επικεφαλής την πριγκίπισσα Λέια

Στη Φινλανδία, το υπερεθνικιστικό Κόμμα Αλήθειας, ένα περιθωριακό κόμμα του οποίου ο κύριος προγραμματικός στόχος είναι να εξαρθρώσει το «επίσημο δίκτυο της μαφίας», παρουσιάζει την πιο εκκεντρική λίστα.

Το μόνο ανοιχτά φιλορωσικό κόμμα στη Φινλανδία, το Κόμμα της Αλήθειας, έχει μόνο έναν υποψήφιο για τη θέση του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Jaana Kavonius, αλλά δεν είναι πρόεδρος του κόμματος. Ο Καβόνιους διώκεται από το δικαστικό σύστημα στη χώρα του, κατηγορούμενος για 34 αδικήματα συκοφαντίας, εξύβρισης και παρενόχλησης.

Σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, ο Καβόνιους παρακολούθησε μια διαδήλωση κατά του κατεστημένου ντυμένος ως πριγκίπισσα Λέια από το Star Wars – συμπεριλαμβανομένου του διάσημου φωτόσπαθου – για να καταγγείλει την υποτιθέμενη κρατική διαφθορά και τις “πολλές παρανομίες” της ΕΕ.

Agerpres.ro