Ευρωεκλογές: Πολιτικές εξελίξεις με «βόμβα» Μακρόν για πρόωρες εκλογές και «πικρή» ήττα Σολτς – Τα δάκρυα του Βέλγου πρωθυπουργού

«Το κέντρο κρατάει, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι τα άκρα, αριστερά και δεξιά έχουν κερδίσει έδαφος», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η κεντροδεξιά επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εξασφάλισε δεύτερη θητεία. Γαλλία και Γερμανία καθώς οι κυβερνήσεις των Εμανουέλ Μακρόν και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αμφιβητήθηκαν σοβαρά, με αποτέλεσμα τα βλέματα να είναι στραμμένα στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αποδεικνύεται σε χώρα-κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επόμενη προεδρία της Κομισιόν

Τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία, που έφεραν στην πρώτη θέση το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός», της Μαρίν Λεπέν με  32%. Το κόμμα της «Αναγέννησης», του προέδρου της Γαλλίας έλαβε σχεδόν το 15%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα έλαβε ποσοστό 14%.

Μακρόν: «Άκουσα το μήνυμά σας»

Ο Εμανουέλ Μακρόν «θα μπορούσε να εμπιστευτεί το επικείμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γερμανία και κυρίως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού για να υποβαθμίσει σε παρέκκλιση τη νίκη της ακροδεξιάς, σχολιάζει το BΒC, αλλά προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο για την χώρα και την Ευρώπη.

«Άκουσα το μήνυμά σας», είπε ο πρόεδρος στους Γάλλους ψηφοφόρους, ενώ απομένουν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος. Κι αν ο επόμενος πρωθυπουργός προέρχεται από την ακροδεξιά, αυτό θα ήταν πρωτοφανές στη Γαλλία.

Η Μαρίν Λε Πεν που είδε την Εθνική Συσπείρωση, με επικεφαλής τον μόλις 28 ετών Ζορντάν Μπαρντελά, να αυξάνει κατά 10 μονάδες το ποσοστό της σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, και να προηγείται κατά σχεδόν 17 μονάδες από το Κόμμα του Μακρόν, δηλώνει έτοιμη να κυβερνήσει.

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναχτίσουμε τη χώρα, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα συμφέροντα των Γάλλων, έτοιμοι να βάλουμε τέλος στην μαζική μετανάστευση, έτοιμοι να θέσουμε ως προτεραιότητα την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, έτοιμοι να αρχίσουμε την επανεκβιομηχάνιση της χώρας», δήλωσε η Λεπέν.

Γερμανία: Θέμα επιβίωσης για την κυβέρνηση Σολτς

Στη Γερμανία πρωτιά καταγράφουν οι Χριστιανοδημοκράτες CDU και CSU με 30,2%, αλλά για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και το κεντροαριστερό SPD το 14% ήταν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του. Κατέλαβε την τρίτη θέση, ενώ μεγάλοι ηττημένοι είναι και οι Πράσινοι, το δεύτερο μισό του κυβερνητικού συνασπισμού με βασικό ερώτημα πλέον κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση είναι σταθερή και αν θα καταφέρει να επιβιώσει.

Αντίθετα, στη δεύτερη θέση αναδείχθηκε το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), με τους αναλυτές, μάλιστα, να εκτιμούν ότι είναι ο πραγματικός νικητής της βραδιάς.

Στην Αυστρία, το Κόμμα της Ελευθερίας κέρδισε για πρώτη φορά εκλογές σε εθνικό επίπεδο με τον ηγέτη του Χέρμπερτ Κικλ να μιλάει για ψηφοφόρους που γράφουν ιστορία.

Ιταλία: Ρυθμιστές οι φιλοευρωπαίοι ακροδεξιοί

Το μοναδικό ίσως ακροδεξιό κόμμα που ταυτόχρονα είναι φιλοευρωπαϊκό, χαρακτηρίζονται οι Fratelli της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι που συγκέντρωσαν το 29% των ψήφων, νικώντας το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Έλι Σλάιν με διαφορά πέντε μονάδων.

Βέλγιο: Στον αέρα η κυβέρνηση συνασπισμού «Vivaldi»

Την ήττα του με δάκρυα στα μάτια αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες που αναπαράγουν τα βελγικά ΜΜΕ, παραιτείται έπειτα από μία «ιδιαιτέρως δύσκολη βραδιά», όπως την χαρακτήρισε, αφού το κεντροδεξιό κόμμα του Ανοιχτοί Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες κατέγραψε κατακόρυφη πτώση.

Η κυβέρνηση συνασπισμού ονόματι «Vivaldi», (σ.σ.από τις «Τέσσερις εποχές», για τις τέσσερις πολιτικές οικογένειες με χρώματα που θυμίζουν κάθε εποχή) δημιουργήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2020 μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση. Από τις τριπλές κάλπες μοσπονδιακές εκλογές, τις περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές), οι Βέλγοι ανέδειξαν νικητή της ευρωκάλπης το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang (Φλαμανδικό Συμφέρον) – που επιδιώκει μία ανεξάρτητη Φλάνδρα. Το γαλλόφωνο βελγικό φιλελεύθερο κόμμα, Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής.

Ισπανία: Στήθος με στήθος τα δύο μεγάλα κόμματα

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα πήρε την πρωτιά με το 34,2% των ψήφων, με το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ να συγκεντρώνει 30,2%, αλλά οι ακροδεξιοί του Vox, που ήρθε τρίτο με 9,6% προτρέπουν να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμα Μακρόν για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο ηγέτης της ισπανικής κεντροδεξιάς είπε ότι ήταν ένας “ηχηρός εκλογικός θρίαμβος”, αλλά οι Σοσιαλιστές τερμάτισαν με 20 έδρες, μόνο δύο λιγότερες από το Λαϊκό Κόμμα – PP– της Ισπανίας.

Αιφνιδιαστικές πρωτιές για πράσινους – αριστερούς σε Πορτογαλία και Δανία

Νίκες για τη συμμαχία Πρασίνων-Εργατικών στην Ολλανδία, για τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση στην Πορτογαλία και για το αντιπολιτευόμενο πρασινοκόκκινο κόμμα της Δανίας, περιλαμβάνουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Το ακροδεξιό κόμμα «Chega!» του Αντρέ Βεντούρα κέρδισε την τρίτη θέση με σχεδόν 10% και εισέρχεται για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λίγους μήνες μετά τη θριαμβευτική του νίκη στις εθνικές εκλογές της Πορτογαλίας όπου κέρδισε τις 48 από τις 230 του κοινοβουλίου της χώρας.

Στην Ολλανδία ο Γκερντ Βίλντερς βγήκε δεύτερος αλλά αύξησε σε 7 τις έδρες του από τη μία που είχε το 2019. Και στην Ιταλία, η Τζώρτζια Μελόνι εδραίωσε την πρωτοκαθεδρία της.

Αιφνιδιαστική νίκη στη Δανία για την αντιπολίτευση Πρασίνων- Αριστερού κόμματος πυροδοτεί επίσης πολιτικές εξελίξεις καθώς οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Mette Frederiksen, έχασαν την πρώτη θέση.

Ευρωκοινοβούλιο: Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις διατηρούν την πλειοψηφία

Η νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές στη Γαλλία δεν επαναλήφθηκε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το BBC «η ακροδεξιά έχει υπολειπόμενη απόδοση στο Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Φινλανδία και την Πολωνία. Αλλά έχει υπερεπιδόσεις στη Γαλλία»

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διατηρεί την πρωτιά με τον ηγέτη του Μάνφρεντ Βέμπερ να δηλώνει: Είμαστε το μόνο λαϊκό κόμμα στην Ευρώπη. Είμαστε οι νικητές των εκλογών.

Οι Σοσιαλιστές παρέμειναν δεύτερη δύναμη με μικρές απώλειες εδρών, αν και στη Γερμανία υπέστησαν την μεγαλύτερη μεταπολεμική τους ήττα, δίνοντας την πρωτιά στους Χριστιανοδημοκράτες- χριστιανοκοινωνιστές.

Ενώ η κεντροδεξιά έχει 184 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, το S&D δεν έχει χάσει έδαφος και οι κεντρώοι εξακολουθούν να είναι τρίτοι, παρά τη μεγάλη πτώση των εδρών.

Πηγή: ertnews.gr