Εξάρθρωση σπείρας ληστών: Πέντε συλλήψεις – Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση τους

Σπείρα διαρρηκτών, που έβαζαν στο στόχαστρο σπίτια, επιχειρήσεις, κοσμηματοπωλεία και ΙΧ, σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξάρθρωσαν οι Αρχές. Συνελήφθησαν πέντε άτομα, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 30 κλοπές και ληστείες.

Το ΕΡΤNews φέρνει στη δημοσιότητα διάφορα βίντεο από τη δράση τους, όπου εμφανίζονται τα μέλη της σπείρας να εισβάλουν είτε σε επιχειρήσεις, είτε σε σπίτια, να τα κάνουν όλα άνω-κάτω, να αρπάζουν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα και να τρέπονται σε φυγή.

Διέλυσαν τα ρολά ασφαλείας κοσμηματοπωλείου και εισέβαλαν σε αυτό. Με τον ίδιο τρόπο εισέβαλαν σε άλλα κοσμηματοπωλεία και σε σπίτια σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λακωνία και Χαλκίδα. Διέλυσαν τα πάντα στο πέρασμά τους και αφαιρούσαν κοσμήματα, χρήματα και οτιδήποτε είχε αξία. Αυτός ήταν ο τρόπος που δρούσε πολυμελής σπείρα Ρομά που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν πέντε από τα μέλη της σπείρας. Από τον Μάιο του 2023 έχουν εξιχνιασθεί 31 κλοπές – διαρρήξεις σε οικίες, 5 κλοπές και 2 απόπειρες σε κοσμηματοπωλεία, 5 κλοπές σε καταστήματα, 2 κλοπές οχημάτων, 12 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας και μία ληστεία σε οικία, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης, υπολογίζεται άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στα βίντεο ντοκουμέντα που παρουσιάζει το ERTNEWS, αποκαλύπτεται ο τρόπος που δρούσαν. Σε αυτό το σπίτι αφού εισέβαλαν στο εσωτερικό του, έριξαν ένα πάπλωμα στο πάτωμα και άρχισαν να αδειάζουν τα συρτάρια από ασημένια αντικείμενα και όχι μόνο. Σε ένα άλλο σπίτι με ακροβατικά μπήκαν στην αυλή και στη συνέχεια κατάφεραν να εισβάλουν στην οικία. Λίγα λεπτά μετά βγήκαν τρέχοντας με την λεία στα χέρια τους.

Στο υπνοδωμάτιο μίας άλλης οικίας ανοίγουν τις ντουλάπες, βγάζουν συρτάρια και με αστραπιαίες κινήσεις τα έκαναν όλα άνω-κάτω για βρουν και να αρπάξουν κοσμήματα και τιμαλφή.

Τους στόχους τους, τους παρακολουθούσαν, είτε ήταν σπίτια είτε ήταν κοσμηματοπωλεία και μόλις έβρισκαν την ευκαιρία εφορμούσαν με βαριοπούλες, λοστούς και τρυπάνια. Κατέστρεφαν τη σειρήνα του συναγερμού, παραβίαζαν το προστατευτικό πλέγμα της πρόσοψης, έσπαγαν την τζαμαρία ή παραβίαζαν την κεντρική πόρτα, εισέρχονταν στο χώρο, τον οποίον ερευνούσαν, παραβίαζαν τυχόν χρηματοκιβώτια και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και αντικείμενα αξίας.

Ήταν τόσο αδίστακτοι που διέπρατταν έως και πέντε κλοπές ανά εξόρμησή τους, ανεξαρτήτου περιοχής, ενώ σε περιπτώσεις που τα ηλικιωμένα θύματα βρίσκονταν εντός των οικιών, οι δράστες παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί. Παράλληλα, δεν δίστασαν σε μια περίπτωση να ασκήσουν βία σε βάρος μίας ηλικιωμένης, όταν προσπάθησε να καλέσει σε βοήθεια από το τηλέφωνό της.

Ο 32χρονος αρχηγός της σπείρας ήταν παρών στην πλειοψηφία των διαρρήξεων, με ρόλο τσιλιαδόρου ή και φυσικού αυτουργού. Επέβλεπε τους συνεργούς του κατά την κατόπτευση των χώρων, καθοδηγούσε ως προς την επιλογή των κλοπιμαίων και έδινε το σύνθημα για την αποχώρηση από τα σημεία.

Οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα. Οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.