Φάρμακα για την υπέρταση προλαμβάνουν την επιληψία, υποστηρίζει μελέτη

Μια κατηγορία φαρμάκων που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης φαίνεται να μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας στους ενήλικες, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Stanford Medicine. Το εύρημα προκύπτει από την ανάλυση των ιατρικών αρχείων περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Αμερικανών που έπαιρναν φάρμακα για την υπέρταση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Neurology», υποδηλώνει ότι τα φάρμακα, που ονομάζονται αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης, θα μπορούσαν να προλάβουν την επιληψία σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Αυτό είναι απίστευτα συναρπαστικό, επειδή δεν έχουμε επί του παρόντος κανένα φάρμακο που να προλαμβάνει την επιληψία», δήλωσε ο Κίμφορντ Μίντορ, καθηγητής νευρολογίας και νευροεπιστημών και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ελπίζω αυτά τα πρώτα ευρήματα να οδηγήσουν σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές» πρόσθεσε.

Πρόληψη επιληπτικών κρίσεων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Η επιληψία συχνά διαγιγνώσκεται κατά την παιδική ηλικία. Ωστόσο, πάνω από το 1% των ατόμων άνω των 65 ετών υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες κρίσεις που χαρακτηρίζουν τη διαταραχή. Αυτές οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να διαταράξουν προσωρινά τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν μια σειρά από συμπτώματα.

Στους ηλικιωμένους, ο συνηθέστερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη επιληψίας είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο– περίπου το 10% των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζουν επιληπτικές κρίσεις εντός πέντε ετών. Η αγγειακή νόσος και η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο επιληψίας.

«Αυτή μπορεί να είναι μια πολύ εξουθενωτική διαταραχή και είναι πολύ πιο συχνή στους ηλικιωμένους από ό,τι συνειδητοποιούν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Μίντορ, μέλος του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Wu Tsai.

Κατά την τελευταία δεκαετία, μελέτες έχουν υποδείξει ότι ένας τύπος φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή των επιληπτικών κρίσεων λόγω της ικανότητάς τους να περιορίζουν τη φλεγμονή. Αυτή η πτυχή θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλη για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων που ακολουθούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις, καθώς και τα δύο προκαλούν εγκεφαλική φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει επιληψία.

Το 2022, μια μελέτη σε περισσότερα από 160.000 άτομα στη Γερμανία διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας. Τα φάρμακα μπλοκάρουν ορισμένους ορμονικούς υποδοχείς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία και σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Ένα μεγαλύτερο, ευρύτερο σύνολο δεδομένων

Για τη νέα μελέτη, ο Μίντορ και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island βασίστηκαν σε μια εθνική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις υγειονομικής περίθαλψης από περισσότερους από 20 εκατομμύρια Αμερικανούς. Επικέντρωσαν την ανάλυσή τους σε 2,2 εκατομμύρια ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, τους λάμβαναν τουλάχιστον ένα φάρμακο για αυτό και δεν είχαν βιώσει καμία κρίση επιληψίας.

Συνολικά, τα άτομα που έπαιρναν αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης είχαν από 20% έως 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας μεταξύ 2010 και 2017 σε σύγκριση με τα άτομα που έπαιρναν άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι ένας συγκεκριμένος αναστολέας των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης – η λοσαρτάνη – είχε την πιο ισχυρή επίδραση στη μείωση του κινδύνου επιληψίας, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Προς κλινικές δοκιμές

Όλα τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου επιληψίας, επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην επιληψία. Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο μέσω οποιουδήποτε συνδυασμού αντιυπερτασικών φαρμάκων και παραγόντων του τρόπου ζωής μπορεί επομένως να μειώσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει επιληψία, δήλωσε ο ερευνητής.

Ωστόσο, η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί από άλλα αντιυπερτασικά φάρμακα για τη μείωση του κινδύνου επιληψίας. Στη νέα μελέτη, περίπου το 14% των ατόμων που λάμβαναν κάποιο φάρμακο για την αρτηριακή πίεση έπαιρναν αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης. Οι περισσότεροι έπαιρναν άλλες κατηγορίες φαρμάκων για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένων των β-αποκλειστών, των αναστολέων των διαύλων ασβεστίου και των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης.

Ο ερευνητής σημείωσε πως χρειάζεται να γίνουν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η σχέση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης και της μείωσης του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress