Η πολύ σημαντική έκθεση της εικαστικού Καλλιόπης Λεμού, που εκθέτει για πρώτη φορά έργα της στην ιδιαίτερη πατρίδα της, και συγκεκριμένα στο Χαμιδιέ Τζαμί στο Κάστρο Χίου, με τίτλο «Θάλασσα Απέραντη Μυστικά και Φανερά», φιλοξενείται στο πλαίσιο του «3ου Φεστιβάλ Χίου» που διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (28 Αυγούστου με 6 Σεπτεμβρίου 2024).

Από το εργαστήρι της στο Λονδίνο και με ένα πολυδιάστατο έργο γλυπτικής, ζωγραφικής και εγκαταστάσεων σε όλον τον κόσμο η Καλλιόπη Λεμού εκθέτει για πρώτη φορά στη Χίο, 12 έργα ζωγραφικής σε ξύλο με λάδι μερικώς επικαλυμμένα με ρητίνη και τρία έργα ζωγραφισμένα με λάδι σε καμβά πάνω σε ξύλο. Έργα, που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση στο Χαμιδιέ Τζαμί, τα εγκαίνια της οποία θα πραγματοποιηθούν στις 28 Αυγούστου.
Την έκθεση συμπληρώνουν τρία από τα εννέα έργα της σειράς Ritual Garments (2020 – 2022), που παρουσιάστηκαν στην 4η Μπιενάλε της Autun – Διεθνές Φεστιβάλ Ιερής Σύγχρονης Τέχνης στη Γαλλία, στο Μουσείο του Ντόρντρεχτ στην Ολλανδία και στη Γκαλερί Gazelli Art House στο Μπακού.

«Αγαπημένο θέμα της Καλλιόπης Λεμού είναι η θάλασσα της Χίου, η θάλασσα που φέρνει κοντά τους ανθρώπους από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, όπως κάποτε έφερε κοντά και τους προγόνους της από τη Χίο και την Ανατολή. Πρόδηλη σε όλα τα έργα της η γυναικεία μορφή κρατάει γερό τιμόνι και στις φουρτούνες και στην γαλήνη της αεικίνητης θάλασσας. Αυτή η θάλασσα εικονίζει στο έργο της Καλλιόπης Λεμού και την αεικίνητη ψυχή, τον πόθο για την λύτρωση και την ευδαιμονία», σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Η έκθεση πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
και οργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου στο Λονδίνο. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Νάγια Γιακουμάκη και η Νατάσα Λαιμού και θα συνεχιστεί και μετά το πέρας του Φεστιβάλ Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2024.

Πηγή: ertnews.gr