Φοροτεχνικός για τις φορολογικές υποχρεώσεις της 31ης Μαΐου

Σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα και για τους συναδέλφους μας λογιστές λόγω των πολλών προθεσμιών που εκπνέουν, αλλά και για τους φορολογούμενους που έχουν να εκπληρώσουν πάρα πολλές υποχρεώσεις, είπε στο ΕΡΤNEWS η φοροτεχνικός Αρλέτα Βελισσαράκου. Όπως τόνισε:

  • «Έχουμε τον ΕΝΦΙΑ που είναι η δεύτερη από τις 11 δόσεις.
  • Έχουμε τον ΕΦΚΑ των ελεύθερων επαγγελματιών που λήγει σήμερα και αφορά τον Απρίλιο. Εδώ να επιστήσουμε την προσοχή σε όσους έχουν παράλληλη απασχόληση να μην ξεχνούν μέσα στον ΕΦΚΑ να δηλώνουν το κουτάκι με την παράλληλη γιατί αν δεν το δηλώνουν τους βγαίνει ΕΦΚΑ και χρεώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • 31 Μαΐου λήγουν τα μισθωτήρια που έχουν να κάνουν με τον μήνα Απρίλιο, καθώς και οι λύσεις αυτών. Προσοχή γιατί το πρόστιμο είναι 100 ευρώ και πλέον το Ε2 στις φορολογικές δηλώσεις συμπληρώνεται αυτόματα.
  • Έχουμε το ΦΠΑ που είναι για τα διπλογραφικά βιβλία καθώς και τη δεύτερη δόση που είχε υποβληθεί τον Απρίλιο».

Όσον αφορά στον χρόνο που μπορούν να γίνουν οι πληρωμές εντός της ημέρας ώστε να μην επιβληθούν τυχόν πρόστιμα, είπε ότι «έχει να κάνει με τα τραπεζικά ιδρύματα. Κάποια είναι μέχρι τις έξι το απόγευμα, κάποια είναι μέχρι αργά το βράδυ.

  • Εγώ συνιστώ πάντα οι φορολογούμενοι να κάνουν τις πληρωμές μέχρι το μεσημέρι, ώστε να φαίνεται η πληρωμή, γιατί υπάρχουν και ρυθμίσεις οι οποίες θα φανούν την επόμενη μέρα κι αυτό έχει 15% πρόστιμο».
  • «Να πω και κάτι σημαντικό για τις δηλώσεις που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και την κατά 50% απαλλαγή στο τεκμαρτό εισόδημα.

Όσα χωριά έχουν κάτω από 500 κατοίκους σε όλη την Ελλάδα, και δεν αναφέρεται σωστά η διεύθυνση μέσα στην φορολογική δήλωση, δεν τους δίνεται η απαλλαγή.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα γιατί δεν παίρνουν την απαλλαγή και πληρώνουν αυξημένο φόρο».