Frontex: Mειώνεται o αριθμός των παράτυπων μεταναστών που χρησιμοποιούν τα Δυτικά Βαλκάνια για να περάσουν στην ΕΕ

Η «Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων» κατέγραψε  τη μεγαλύτερη μείωση στις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με περίπου 69%, για τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη o Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακης, (Frontex), η «Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων» κατέγραψε περίπου 7 χιλιάδες παράτυπες διελεύσεις από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Απριλίου, γεγονός που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των κύριων  μεταναστευτικών οδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

H Frontex, αναφέρει ότι και οι παράτυπες συνοριακές διελεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις άλλες οδούς διέλευσης κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τέταρτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, οι παράτυποι μετανάστες από τη Συρία, την Τουρκία και το Αφγανιστάν αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που έχουν εντοπιστεί στο δρόμο προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης σύμφωνα με ερευνητές για τη μετανάστευση, και όταν οι παράτυποι μετανάστες ζητούν άσυλο, δεν σκοπεύουν να μείνουν στις βαλκανικές χώρες, αλλά χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική για να κερδίσουν χρόνο και να βρουν ευκαιρίες να περάσουν προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παράτυπων μεταναστών, λόγω των γλωσσικών δυσκολιών, των αδύναμων οικονομιών των βαλκανικών χωρών, αδυνατεί να ενσωματωθεί στην αγορά εργασίας.

Οι χώρες των Βαλκανίων έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τη μετανάστευση των κατοίκων τους και πρόσφατα σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα τουριστικές, έχει αυξηθεί η ανάγκη για εργατικό δυναμικό.

Πολλές επιχειρήσεις στην Αλβανία απέτυχαν να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό από το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Πακιστάν ή άλλες χώρες με συμβάσεις, καθώς πολλές περιπτώσεις έχουν αποδείξει ότι μετά από μια σύντομη παραμονή λίγων μόνο μηνών οι εργαζόμενοι έφυγαν.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Ειδική Εισαγγελία και η αστυνομία ανακάλυψαν στην Αλβανία ένα σχέδιο διεθνούς λαθρεμπορίας εργαζομένων από το Μπαγκλαντές.

Μετά από έρευνα ενός έτους, διαπιστώθηκε ότι με τη συμμέτοχη διεφθαρμένων αστυνομικών, πρακτορείων διαμεσολάβησης και εικονικών συμβάσεων εργασίας, η άφιξη εργαζομένων κυρίως από το Μπαγκλαντές στην Αλβανία και στη συνέχεια η μετάβαση προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε με αντάλλαγμα 5 χιλ. ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Η Ειδική Εισαγγελία της Αλβανίας (SPAK) ανακοίνωσε ότι από τις έρευνες που διενεργήθηκαν σε συνεργασία με την Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου, ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας για 26 άτομα, ύποπτα για συμμετοχή στην οργάνωση λαθρεμπορίου, εκ των οποίων τα 21 έμειναν στη φυλακή, σύμφωνα με τη VOA.