Γάζα: Αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση ομήρων – Προειδοποιήσεις Ισραήλ και Χαμάς ότι ο πόλεμος σε 4 ημέρες «θα επιστρέψει»

Οι μάχες συνεχίζονταν ως το τελευταίο δευτερόλεπτο, αλλά η συμφωνία της τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός φαίνεται να τηρείται από τις 7 το πρωί (0500GMT) . 8,5 ώρες μετά θα ανακοινωθεί, όπως αναμένεται, η απελευθέρωση της πρώτης ομάδα ομήρων. 13 Ισραηλινοί όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα και 50 εντός των τεσσάρων ημερών. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ σήμερα θα απελευθερωώσει 39 γυναικόπαιδα και συνολικά 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Φορτηγά που μετέφεραν ιατρικές προμήθειες, καύσιμα και τρόφιμα έχουν φτάσει στη Γάζα από την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ωστόσο τόσο το Ισραήλ όσο η Χαμάς προειδοποιούν ότι πρόκειται μόνο για ανάπαυλα τεσσάρων ημερών στις εχθροπραξίες.

Μέσω Αιγύπτου η ανταλλαγή

Οι πρώτοι 13 από τους 50 Ισραηλινούς ομήρους πρόκειται να παραδοθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, περνώντας αρχικά στην Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα όπου θα αναμένουν ισραηλινές δυνάμεις. «Θα ελεγχθούν οι ταυτότητες, θα υποβληθούν σε αρχικούς ιατρικούς ελέγχους και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Ισραήλ με ελικόπτερο», μετέδωσε το BBC.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία θα παρατείνεται μια επιπλέον ημέρα για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που απελευθερώνονται.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ δημοσίευσε λίστα με 300 κρατούμενους που δικαιούνται να απελευθερωθούν, κυρίως εφήβους που συνελήφθησαν στη διάρκεια πετροπόλεμου κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τις οικογένειες των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν την Παρασκευή.

«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη»

Λίγες στιγμές πριν από την επίσημη έναρξη της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προειδοποιώντας τους ανθρώπους στη Γάζα ότι «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη».

«Η ανθρωπιστική παύση είναι προσωρινή», λέει ο Avichay Adraee, εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, ο οποίος μιλούσε στα αραβικά.

“Η βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι μια επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη και απαγορεύεται να μετακινηθείτε βόρεια. Για την ασφάλειά σας, πρέπει να παραμείνετε στην ανθρωπιστική ζώνη στο νότο”, λέει στους κατοίκους της Γάζας.

Ξεχωριστά, ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη νότια Γάζα, προειδοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που αναζήτησαν καταφύγιο εκεί να μην προσπαθήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο μισό της επικράτειας. Ωστόσο οι πρώτες εικόνες δείχνουν ανθρώπους να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μετά τη λήξη της εκεχειρίας, «μέχρι να καταστραφούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, να τερματιστεί η 16χρονη κυριαρχία της στη Γάζα και να επιστραφούν και οι 240 όμηροι.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας», είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι είχε μεταφέρει το ίδιο μήνυμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant φέρεται να είπε στα στρατεύματα την Πέμπτη ότι η ανάπαυλή τους θα είναι σύντομη και ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί με ένταση για τουλάχιστον δύο ακόμη μήνες.

Βυτιοφόρα με καύσιμα στη Γάζα

Λίγο μετά την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός, τέσσερα βυτιοφόρα καύσιμα και τέσσερα βυτιοφόρα με αέριο εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα από την Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει την παράδοση 130.000 λίτρων (34.342 γαλόνια) καυσίμου την ημέρα, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που επέτρεπε προηγουμένως, αλλά εξακολουθεί να είναι μόνο ένα μικρό μέρος των εκτιμώμενων ημερήσιων αναγκών της Γάζας άνω του 1 εκατομμυρίου λίτρων.

«Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας, δύο εκατομμύρια άνθρωποι, εξαρτάται από τη βοήθεια. Δεν είναι αρκετά τα περίπου 200 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που θα φέρουν τις επόμενες τέσσερις ημέρες καύσιμα», ανακοίνωσε εκπρόσωπος τηςOxfam.

Η συμφωνία ανακωχής για την ανταλλαγή ομήρων έχει ως διαμεσολαβητές το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο .

Πηγή: ertnews.gr