Γερμανία – Ευρωεκλογές 2024: «Χαστούκι» για τον Όλαφ Σολτς – Τρίτο κόμμα οι Σοσιαλδημοκράτες

Ο συνασπισμός του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς υπέστη μια οδυνηρή ήττα στις ευρωεκλογές, καθώς και τα τρία κόμματα της κυβέρνησής του βρέθηκαν πίσω από τους συντηρητικούς και την ακροδεξιά, σύμφωνα με το exit poll.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς συγκέντρωσαν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους με 14%, υπολειπόμενοι της δεύτερης θέσης του ακροδεξιού AfD με ποσοστό μεταξύ 16 και 16,5%, και πολύ πίσω από το 29,5% του συντηρητικού μπλοκ CDU-CSU, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσίευσαν οι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ARD και ZDF.

«Αυτό είναι ένα πολύ πικρό αποτέλεσμα για εμάς», δήλωσε ο Κέβιν Κούνερτ, γενικός γραμματέας του SPD, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα πρέπει να εξετάσει τι πήγε στραβά στην κινητοποίησή του.

Εάν επιβεβαιωθούν, τα αποτελέσματα θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στον ταλαιπωρημένο συνασπισμό του Σολτς μήνες πριν από τις περιφερειακές εκλογές σε πολλά ανατολικά γερμανικά κρατίδια, όπου το AfD προβλέπεται να είναι πρώτο στις ψήφους.

Ο γενικός γραμματέας του CDU Carsten Linnemann δήλωσε ότι ο Σολτς θα πρέπει να ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» μετά το θλιβερό αποτέλεσμα.

Ο συνασπισμός πρέπει είτε να αλλάξει πορεία «είτε να ανοίξει το δρόμο για νέες εκλογές», δήλωσε ο Linnemann.