Γερμανία: Σχέδιο ενίσχυσης του στρατού με 60.000 εφέδρους -Την Τετάρτη αναμένεται η παρουσίαση του μοντέλου στρατολόγησης

Το γερμανικό υπουργείο ‘Άμυνας σχεδιάζει την αύξηση του αριθμού των εφέδρων, ως λύση στο σοβαρό έλλειμμα προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

“Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να προσαρμόσουμε πλήρως τον στρατό στις τρέχουσες προκλήσεις της πολιτικής ασφαλείας, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει σωστά την Μπούντεσβερ στην εκτέλεση του καθήκοντος εθνικής άμυνας και της συμμαχίας (ΝΑΤΟ)”, δήλωσε ο αντιστράτηγος Αντρέας Χόπ.

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Andreas Hoppe, στο υπουργείο βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδιασμός προκειμένου να καταγραφεί, να εκπαιδευτεί και να εξοπλιστεί ικανός αριθμός εφέδρων, στα πρότυπα της πρακτικής που ακολουθήθηκε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με στόχο να υπάρχουν μελλοντικά έως και 60.000 διαθέσιμοι έφεδροι.

«Αν κοιτάξετε την Ουκρανία, απλά δεν είμαστε σε θέση να αντισταθούμε και να αναπτυχθούμε όπως κάνουμε τώρα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια εφεδρεία που μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τις δυνάμεις», υπογράμμισε ο Χόπ.

Τα σχόλια του έρχονται  λίγες μέρες προτού ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σχεδιάζει να παρουσιάσει την πρόταση του για το μοντέλο στρατολόγησης.

«Χρειαζόμαστε στρατιωτική θητεία ως βάση για ταχεία ανάπτυξη και για την ανθεκτικότητα της Bundeswehr μας σε περίπτωση άμυνας», είπε στο πρόσφατο παρελθόν ο υπουργός Άμυνας  Πιστόριους.

Στόχος είναι ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση εφεδρικών εταιρειών ή εφεδρικών ταγμάτων, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν απρόσκοπτα στην επιχειρησιακή διοίκηση μιας ταξιαρχίας.

Ο υπουργός ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους αναμένεται την Τετάρτη να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την πρότασή του για την στρατιωτική θητεία, με την αντιπολίτευση να ζητά ήδη την υπό όρους επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης.