Για αύξηση κρουσμάτων Ecoli προειδοποιεί η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) 

Δημόσιοι φορείς υγείας στην Αγγλία, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία, διερευνούν την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Ecoli (STEC) στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια STEC μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αιματηρή διάρροια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο σοβαρές επιπλοκές. Συχνά μεταδίδεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί με στενή επαφή με μολυσμένο άτομο, καθώς και με άμεση επαφή με μολυσμένο ζώο ή το περιβάλλον του.

Η εξέταση των δειγμάτων στην τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα κρούσματα αποτελούν μέρος μιας μεμονωμένης εστίας. Με βάση την ευρεία γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων, είναι πολύ πιθανό αυτό το ξέσπασμα να συνδέεται με ένα τρόφιμο που διανέμεται σε εθνικό επίπεδο ή με πολλαπλά τρόφιμα. Η πηγή αυτής της εστίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να συνδέουν το ξέσπασμα με ανοιχτές φάρμες, πόσιμο νερό ή κολύμπι σε μολυσμένο θαλασσινό νερό, λίμνες ή ποτάμια. Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας συνεργάζονται με την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) και τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας για περαιτέρω διερεύνηση.

Έως τις 4 Ιουνίου, υπήρξαν 113 επιβεβαιωμένα κρούσματα που σχετίζονται με αυτό το ξέσπασμα του STEC O145 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλα αναφέρθηκαν από τις 25 Μαΐου 2024 και μετά:

Εξ αυτών 81 στην Αγγλία, 18 στην Ουαλία, 13 στη Σκωτία, και 1 στη Βόρεια Ιρλανδία (για αυτήν την περίπτωση, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι απέκτησαν τη μόλυνση κατά την επίσκεψη τους στην Αγγλία).

Τα κρούσματα κυμαίνονται σε ηλικίες από 2 ετών έως 79 ετών, με την πλειοψηφία των περιπτώσεων σε νεαρούς ενήλικες. Από τις 81 περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην Αγγλία, οι 61 έχουν παράσχει πληροφορίες στο UKHSA σχετικά με τρόφιμα και ταξίδια και από αυτές το 61% έχει νοσηλευτεί.

Οι συμβουλές που δίνουν είναι τακτικό πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι καθώς τα αλκοολούχα τζελ δεν είναι αποτελεσματικά για αυτού του είδους τη μόλυνση. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα υγιεινής των τροφίμων όπως το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών και το σωστό μαγείρεμα των τροφίμων.

Οι υπηρεσίες υγείας συμβουλεύουν οποιονδήποτε έχει αιματηρή διάρροια ή έντονες κράμπες στο στομάχι να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, ενώ θα πρέπει να αποφύγει την προετοιμασία φαγητού για άλλους.