Για ποιο λόγο έπεσαν απότομα οι τιμές των κρυπτονομισμάτων την Παρασκευή

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια “Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα” που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με το YouTube και το κανάλι μας Euro2day Blockchain & Crypto έχει μπλοκαριστεί. Το πρόβλημα δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο. Αφορά περιεχόμενο το οποίο θεωρήθηκε λανθασμένα εν δυνάμει προσβλητικό. Τις τελευταίες ώρες δουλεύουμε για να το επιλύσουμε και αναμένεται να είμαστε σύντομα κοντά σας].

Ξαφνικά την Παρασκευή το απόγευμα ώρα Ελλάδας, η τιμή του Bitcoin άρχισε να κατρακυλάει απότομα και μέσα σε 3 ώρες έφτασε να χάνει 4,2%. Αμέσως μετά ανέκτησε τις μισές απώλειες, καθώς οι επενδυτές το βρήκαν μια καλή ευκαιρία να «αγοράσουν στα χαμηλά». Παρ’ όλα αυτά παρέμεινε και σταθεροποιήθηκε σ’ αυτά τα επίπεδα τιμών, όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα.

Ανάλογη εικόνα, κατά κανόνα χειρότερη, σημειώθηκε και στις τιμές των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων. Λογικό και αναμενόμενο να υπάρξει επιδείνωση. Ό,τι συμβαίνει στο Bitcoin επηρεάζει άμεσα ολόκληρη την αγορά. Ενδεικτικά, το Ethereum βούτηξε 6%, πλησιάζοντας τις 3.300 δολάρια, έστω και για ελάχιστη ώρα.

Τι συνέβη και υπήρξε τέτοια μεταβλητότητα; Δημοσιεύτηκε κάποια άσχημη είδηση; Μάλλον όχι. Το μόνο που είδαμε να ξεχωρίζει είναι πως αυξήθηκε η νευρικότητα στην αγορά επειδή αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία της επόμενη εβδομάδα, όπως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ). Επίσης αναμένεται να συνεδριάσει η Fed για τον καθορισμό της πολιτικής επιτοκίων.

Ωστόσο αυτή η εξήγηση δεν είναι πειστική. Μια ματιά στους κυριότερους αμερικάνικους μετοχικούς δείκτες S&P 500 και Nasdaq αρκεί για να διαπιστώσουμε πως δεν υπήρξαν αναταράξεις.

Μήπως τότε σημειώθηκε απότομη εκροή από τα ETFs* του Bitcoin; Ούτε αυτή η εξήγηση ευσταθεί. Η συνολική καθαρή εισροή των Bitcoin spot ETFs την Παρασκευή 7 Ιουνίου ήταν 131 εκατομμύρια δολάρια. Από τους πρωταγωνιστές, το Bitcoin ETF της Grayscale, ως συνήθως, σημείωσε εκροές αξίας 36,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Αντίθετα το IBIT της BlackRock κατέγραψε εισροές 168 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά, η καθαρή αξία ενεργητικού των Bitcoin spot ETFs ανέρχεται σε 61,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι «μεγάλες τσέπες» δεν αγοράζουν μόνο ETFs αλλά και «γυμνά» Bitcoin. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassnode. Σχεδόν ένα δισεκατομμύρια δολάρια προστίθεται καθημερινά από νέα πορτοφόλια φαλαινών, πιθανότατα με τη μορφή αγορών από θεσμικούς επενδυτές. Στο παρακάτω διάγραμμα η πορτοκαλί γραμμή φανερώνει το ποσό των Bitcoin που φυλάσσεται σε πορτοφόλια που κατέχουν από 100 έως 1.000 Bitcoin.

Τα στοιχεία που υποχρεούνται να καταθέτουν στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς τα funds που έχουν περιουσιακά στοιχεία πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια φανέρωσαν ότι κατέχουν πάνω από το 20% των αμερικανικών spot Bitcoin ETF. Πρόκειται για μεγάλα hedge funds, τράπεζες, ακόμη και το συνταξιοδοτικό ταμείο της πολιτείας του Ουισκόνσιν. Σχεδόν το 40% των family offices δηλώνουν ότι επενδύουν στην αγορά των crypto ή βρίσκονται σε φάση διερεύνησης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της BNY Mellon.

Τι στο καλό συνέβη τότε; Πως είναι δυνατόν τα ETFs και οι μεγάλοι να αγοράζουν συνεχώς και η τιμή του Bitcoin να μην ανεβαίνει; Ο λόγος είναι απλός. Τα αμερικάνικα ETFs κατέχουν λιγότερο από το 4% του συνόλου των Bitcoin που κυκλοφορούν. Αν συμπεριλάβουμε παρόμοιους χρηματιστηριακούς τίτλους σε όλο τον κόσμο, κατέχουν περίπου 1,3 εκατομμύρια Bitcoin ή το 5,2% των νομισμάτων.

Η ποσότητα των Bitcoin που βρίσκονται σ’ αυτά τα επενδυτικά οχήματα μπορεί να είναι αξιοσημείωτη, ειδικά αν αναλογιστούμε τη βραχυχρόνια παρουσία τους, αλλά ακόμα δεν είναι αρκετά σημαντική ώστε να ξεπεράσει τα μεγέθη ολόκληρου του οικοσυστήματος. Οι συμμετέχοντες στην αγορά spot είναι περισσότεροι από τα ETFs και έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση της τιμής. Επίσης καθοριστικό ρόλο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, παίζει η αγορά παραγώγων. Τα futures (κυρίως) αλλά και τα options.

Κάπου εκεί βρίσκεται η απάντηση στον γρίφο της ξαφνικής υποχώρησης της τιμής του Bitcoin που αναφέραμε στην αρχή. Σύμφωνα με την Coinglass, σημειώθηκαν την Παρασκευή ρευστοποιήσεις από την αγορά των παραγώγων, κυρίως από τη μεριά των long.

Σημαντικό είναι να μελετάμε τη βραχυπρόθεσμη πορεία των τιμών, αλλά ακόμα σημαντικότερο είναι να γνωρίζουμε τη μεγάλη εικόνα. Ποια είναι αυτή; Ότι το Bitcoin, τουλάχιστον μέχρι τώρα, κινείται σε 4ετείς κύκλους. Σε κάθε κύκλο υπάρχουν 3 συνεχόμενες χρονιές με κέρδη και μία με ζημιά. Σ’ αυτό τον κύκλο, βρισκόμαστε στα μισά της δεύτερης κερδοφόρας χρονιάς. Αν συνεχιστεί το συγκεκριμένο μοτίβο, έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας.

* Το ETF είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο σαν κανονική μετοχή και παρακολουθεί την αξία ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου. Στην περίπτωση ενός Bitcoin ETF, αυτό το περιουσιακό στοιχείο είναι το Bitcoin.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία η 3η έκδοση αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Με περισσότερες σελίδες και ενημερωμένο με τις πρόσφατες εξελίξεις στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

Πηγή: euro2day.gr