Γιάννης Σπανός “Πίσω από τη Μαρκίζα”: Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την μακρά μουσική διαδρομή του σπουδαίου συνθέτη

Φως στη ζωή και τη μακρά μουσική διαδρομή του σπουδαίου συνθέτη Γιάννη Σπανού,ρίχνει το ντοκιμαντέρ του Άρη Δόριζα με τίτλο «Γιάννης Σπανός: Πίσω Απ’τη Mαρκίζα» που θα βγει στις 30 Μαΐου στους κινηματογράφους.

Μέσα από δικά του λόγια αλλά και τις αναμνήσεις και τις διηγήσεις δεκάδων επώνυμων συνεργατών και φίλων του, σκιαγραφείται από τον σκηνοθέτη Άρη Δόριζα η ζωή και η σχεδόν 60ετής καλλιτεχνική πορεία του ανθρώπου που καθόρισε την ελληνική μουσική, δημιούργησε το Νέο Κύμα και γοήτευσε με το ταλέντο του μέχρι και την Μπριζίτ Μπαρντό.

Όπως είπε ο κ. Δοριζάς, παθιασμένος θαυμαστής της μουσικής του, η γνωριμία του με τον σπουδαίο Σπανό του άφησε μία πολύ γλυκιά αίσθηση, καθώς ήταν ένας άνθρωπος πολύ μετριοπαθής, μειλίχιος, απλός και χαρούμενος με αυτό ακριβώς που ήταν. Χρησιμοποίησε λοιπόν το ντοκιμαντέρ ως αφορμή για να γνωρίσει το είδωλό του, μέσα από μία ειλικρινή και προσωπική αφήγηση που υπογραμμίζει τη βαθιά επίδραση της μουσικής του Σπανού σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Ο Γιάννης Σπανός παρέμεινε διαχρονικά παραγωγικός αλλά και αγαπητός σε όλους, όπως αποδεικνύεται από την συμμετοχή ονομάτων, όπως η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Μίμης Πλέσσας, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Γιάννης Φέρτης, η Τάνια Τσανακλίδου και πολλοί ακόμα σε αυτή την κινηματογραφική καταγραφή της αξιοθαύμαστης πορείας του.

Ο Γιάννης Σπανός απεβίωσε στον ύπνο του, σε ηλικία 85 ετών στη γενέτειρά του, το Κιάτο Κορινθίας, στις 30 Οκτωβρίου 2019 έχοντας στο ενεργητικό του 142 μουσικά άλμπουμ.

Πηγή: ertnews.gr