Γιατί είναι κρίσιμοι για τα crypto οι χρησμοί της Fed

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια “Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα” που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

Αναταράξεις, ελαφρές αυτή τη φορά, σημειώθηκαν χθες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αναμενόμενο. Κάθε φορά το ίδιο γίνεται, όταν ο Τζερόμ Πάουελ δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίασης του συμβουλίου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) ή ανακοινώνεται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.

Όπως φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα, όποτε έχουμε ένα από τα δύο γεγονότα, τότε οδηγείται η τιμή του Bitcoin σε τοπικά χαμηλά ή υψηλά.

Σε κάθε μία από τις τέσσερις συνεδριάσεις της FOMC το 2024 το Bitcoin υποχωρούσε κατά περίπου 10% τις 48 ώρες που προηγούνταν κάθε συνεδρίασης. Αργότερα ανακτούσε τις απώλειες την ημέρα της ανακοίνωσης της FOMC. Η αγορά προεξοφλεί υπερβολικά πτωτικές προσδοκίες και στη συνέχεια αντιστρέφεται.

Όσον αφορά τη χθεσινή ημέρα, όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα, η υποχώρηση της τιμής του Bitcoin προς τις 66.000 δολάρια αποδείχτηκε προσωρινή, καθώς τις επόμενες ώρες έφτασε ξανά τις 70.000 δολ. Αυτή την ώρα βρίσκεται κοντά στο κρίσιμο επίπεδο των 67.000 δολαρίων.

Ο λόγος της αυξημένης μεταβλητότητας ήταν η ανακοίνωση των προθέσεων της Fed γύρω από το επίμαχο ζήτημα της επιτοκιακής πολιτικής. Μια μεταβολή της τάξης του 0,25% στο βασικό επιτόκιο φαίνεται ελάχιστη, αλλά είναι ικανή να οδηγήσει σε τεράστια μετακίνηση κεφαλαίων. Προς ή έξω από τα ομόλογα, προς ή έξω από τις μετοχές, το ίδιο το δολάριο.

Τελικά δεν υπήρξε κάποια έκπληξη. Όπως αναμενόταν από τους αναλυτές, τα επιτόκια παρέμειναν σταθερά στο υψηλό 22 ετών του 5,25% με 5,5%. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν μόνο μια μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τη φετινή χρονιά.

Η μικρή πιθανότητα να υπήρξε χθες απόφαση για την αποκλιμάκωσή τους, με αφορμή τη μείωση που προηγήθηκε της κεντρικής τράπεζας του Καναδά, δεν επαληθεύτηκε. Ούτε φυσικά το σενάριο για αύξησή τους, προκειμένου να μετατραπεί σε ακόμα πιο σκληρή η νομισματική πολιτική έναντι του φαινομένου του πληθωρισμού.

Όπως εξήγησε ο Τζ. Πάουελ, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, η Fed δεν έχει αποκτήσει ακόμα την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων. Έχουμε σημειώσει περαιτέρω ήπια πρόοδο αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα καλά στοιχεία. Αν η οικονομία παραμείνει ισχυρή και ο πληθωρισμός επιμείνει, θα διατηρήσουμε τα επιτόκια στο επίπεδο που είναι για όσο καιρό χρειαστεί, πρόσθεσε.

Στηριζόμαστε στα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και δεν δεσμευόμαστε σε μειώσεις επιτοκίων. Έχουμε σημειώσει περαιτέρω ήπια πρόοδο αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα καλά στοιχεία, υπογράμμισε.

Γιατί ενδιαφέρει τόσο πολύ το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων όσα αναφέρει ο Πάουελ και τι επιτόκιο θα αποφασιστεί για το δολάριο; Επειδή η τιμή του Bitcoin έχει αποδειχθεί πως ακολουθεί με εντυπωσιακή ακρίβεια την παγκόσμια ρευστότητα, όπως εκφράζεται από τον δείκτη Μ2*.

Ωστόσο ο ρυθμός μεταβολής του Μ2, παρά το ότι τα επιτόκια βρίσκονται στο υψηλό τους εδώ και δεκαετίες, έχει αρχίσει να γυρνάει προς το θετικό. Με τις μειώσεις που νομοτελειακά θα έρθουν από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, είναι θέμα χρόνου να το δούμε να φουσκώνει και πάλι. Άρα, εκτός απροόπτου, θα συμπαρασύρει την τιμή του Bitcoin.

Όσο «τυπώνεται» χρήμα, όσο η ποσότητα του δολαρίου, του ευρώ και των άλλων κρατικών νομισμάτων τείνει προς το άπειρο, τόσο θα εκτιμάται η σπανιότητα του Bitcoin. Η εκτύπωση fiat νομισμάτων δεν έχει όριο.

Πέρα από ότι δεν επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, υπάρχει ένας ακόμα λόγος που οι αμερικανικές αρχές επιθυμούν να βρίσκονται τα επιτόκια υψηλά και έχει να κάνει με τη γεωπολιτική των ΗΠΑ.

Παρά τη σαφέστατη υποχώρηση του δολαρίου από τα ιστορικά υψηλά του ως αποθεματικό νόμισμα, κάτι στο οποίο συνετέλεσαν ποικίλοι παράγοντες (από την έκδοση του ευρώ μέχρι τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις κυρίως με άξονα την Κίνα), το δολάριο κρατάει τα σκήπτρα.

Βασικός λόγος είναι η πολιτική υψηλών επιτοκίων από τη Fed, κάτι που δίνει πολύ υψηλές αποδόσεις σε τόκους. Και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις επικεφαλής περιφερειακών κεντρικών τραπεζών όπως της Πολωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αφρικής, ακόμη και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι αποδόσεις του δολαρίου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτές.

Τα νέα της αγοράς

Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που κάναμε προχθές, ότι ο μέρος της υποχώρησης της τιμής του Bitcoin οφείλεται στη ρευστοποίηση νομισμάτων που προχωράνε οι εξορύκτες (miners), οι οποίες βγαίνουν εκτός λειτουργίας.

Η μελέτη των on-chain δεδομένων φανερώνει πως σημειώθηκε ο μεγαλύτερος ημερήσιος όγκος πωλήσεων από niners από τα τέλη Μαρτίου ή 1.200 Bitcoin. Πρόκειται για νομίσματα που πωλούνται εξωχρηματιστηριακά, όχι σε ανταλλακτήρια.

* Μ2 είναι ο δείκτης που περιλαμβάνει τον Μ1 -κέρματα και χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία, καταθέσεις όψεως, επιταγές, τα αποθεματικά των τραπεζών στην κεντρική τράπεζα κι άλλα ισοδύναμα χρήματος, π.χ. αποθεματικά συναλλάγματος-, με άλλα λόγια, κάθε περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να μετατραπεί σχετικά άμεσα σε μετρητά χωρίς να χάσει την αξία του, όπως οι βραχυπρόθεσμες προθεσμιακές καταθέσεις σε τράπεζες, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και τα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία η 3η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Με περισσότερες σελίδες και ενημερωμένο με τις πρόσφατες εξελίξεις στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

Πηγή: euro2day.gr