Γιατί οι αμερικανικές αρχές άναψαν το πράσινο φως στο ETF του Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια “Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα” που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

Όπως ισχυρίζονται πολλοί αναλυτές, η απόφαση της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) να εγκρίνει τo ETF του Ethereum στη spot αγορά οφείλεται κυρίως στις πολιτικές πιέσεις. Το κόμμα των Δημοκρατικών έχανε έδαφος από τη μεγάλη δεξαμενή των Αμερικανών οι οποίοι είναι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους περίπου.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται να κερδίζει την υποστήριξή τους, όχι μόνο επειδή επί χρόνια είχαν πιο φιλική προσέγγιση στο θέμα των crypto, αλλά και εξαιτίας της μεταστροφής του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του Bitcoin. Για αυτό ο επικεφαλής της SEC έδωσε το πράσινο φως για το ETF του Ethereum, προκειμένου να καλοπιάσει τους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας ερευνών και χρηματιστηριακών συναλλαγών Bernstein, η αναθεωρημένη άποψη του Γκάρι Γκένσλερ μπορεί να μην οφείλεται σε πολιτικές πιέσεις. Ισχυρίζονται πως η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι πίσω από την ξαφνική αλλαγή πολιτικής της SEC βρίσκονται νομικοί λόγοι, όχι πολιτικοί.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, είναι πιθανό η SEC να υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και να απέφυγε μια νομική μάχη. Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η SEC έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση για το ETF του Ethereum, καθώς υπόκειται σε πολλούς κοινούς κανόνες με τα spot Bitcoin ETFs.

Για παράδειγμα, υπάρχει η ίδια συσχέτιση spot και futures του Ether στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο. Του οποίου έτσι και αλλιώς η έναρξη διαπραγμάτευσης υπονοεί πως το Ethereum έχει κατηγοριοποιηθεί επίσημα από τις αρχές υπό το καθεστώς του εμπορεύματος και όχι του χρεόγραφου.

Η εξήγηση που δίνει λιγότερη βαρύτητα στις πολιτικές πιέσεις αποκτά μεγαλύτερη αξιοπιστία μετά την άσκηση βέτο από τον πρόεδρο Joe Biden στο νομοσχέδιο της SEC για την κατάργηση του Staff Accounting Bulletin (SAB). Μετά την έγκριση του ETF του Ethereum, πολλοί ήλπιζαν ότι ο πρόεδρος θα εγκατέλειπε την αρχική επιθυμία του να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο για την ανατροπή του SAB 121, το οποίο δυσχεραίνει τη φύλαξη κρυπτογράφησης από οντότητες όπως οι τράπεζες.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των φίλων του κλάδου. Μια κίνηση που πιθανότατα θα κοστίσει ψηφοφόρους, καθώς ο υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων έχουν βρει σύμμαχο στο πρόσωπο του πρώην προέδρου και νυν υποψήφιου Τραμπ. Ο τελευταίος μάλιστα υποσχέθηκε πως αν εκλεγεί, θα επανεξετάσει την ποινή του Ross Ulbricht, ο οποίος έχει καταδικαστεί εδώ και χρόνια σε ισόβια ως διαχειριστής του Silk Road.

Οι ερευνητές περιγράφουν πως είχαν μιλήσει με κάποιους από τους υποψήφιους εκδότες του ETF, οι οποίοι εμφανίστηκαν έκπληκτοι από την έγκριση της τελευταίας στιγμής από τη SEC. Κανείς δεν το περίμενε. Η αδράνεια του προσωπικού της είχε ερμηνευτεί ως άρνηση.

Τελικά, η SEC ενέκρινε επίσημα τις αιτήσεις 19b-4 των VanEck, BlackRock, Fidelity, Grayscale, Franklin Templeton, ARK 21Shares, Invesco Galaxy και Bitwise για την έκδοση spot ETF Ether στις 23 Μαΐου. Οι οκτώ εκδότες αναμένουν τώρα την έγκριση των δηλώσεων καταχώρισης S-1 από τη SEC, η οποία μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες.

Ήδη σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι έχουν παραδώσει στη SEC τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Οι αναλυτές του Bloomberg το ερμηνεύουν ως θετικό σημάδι, υποστηρίζοντας ότι εκδότες και SEC εργάζονται προς την κατεύθυνση της σύντομη έναρξης του spot ETF Ethereum. Δεδομένης της κινητικότητας, ίσως να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο τέλος Ιουνίου, υποστηρίζουν.

Όσο για τις ειδήσεις που αφορούν το ίδιο το Ethereum, οι προγραμματιστές του σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την επόμενη αναβάθμιση του Ethereum με hard fork μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025. Η αναβάθμιση «Pectra» θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το EVM Object Format (EOF), έναν νέο τρόπο οργάνωσης, ενημέρωσης και εκτέλεσης έξυπνων συμβολαίων, καθώς και μια λύση δειγματοληψίας διαθεσιμότητας δεδομένων.

Τέλος, να ρίξουμε μια ματιά στο διάγραμμα της τιμής του Ethereum. Όπως διαπιστώνουμε, τα κέρδη μετά την απόφαση της SEC να δει θετικά τις αιτήσεις για το ETF παραμένουν. Η τιμή βρίσκεται καθαρά πάνω από τις 3.700 δολάρια, όπου φαίνεται να αποτελεί το κρίσιμο σημείο, το οποίο διαχωρίζει την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία των επενδυτών. Με άλλα λόγια, τυχόν πρώτη κίνηση κάτω από εκεί θα μας κάνει καχύποπτους όσον αφορά τη βραχυχρόνια διατήρηση της ανοδικής τάσης.

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία η 3η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Με περισσότερες σελίδες και ενημερωμένο με τις πρόσφατες εξελίξεις στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory  

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

Πηγή: euro2day.gr