Γνωστές ήταν οι  κινήσεις του δολοφονημένου Ιρανού διοικητή της Quds  Κ. Σουλεϊμανί – Τι αποκαλύπτει o πρώην διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ McKenzie

Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Frank McKenzie, αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά της δολοφονίας του διοικητή της δύναμης Quds στην Ιρανική Επανάσταση, Qassem Soleimani, πριν από περίπου 4 χρόνια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εφημερίδα The Atlantic, ο McKenzie εξήγησε, στο βιβλίο του «The Melting Point», ότι από τότε που ανέλαβε την ηγεσία τον Μάρτιο του 2019, ρωτήθηκε εάν υπήρχε σχέδιο να στοχοποιηθεί ο Soleimani και οι πιθανές ιρανικές αντιδράσεις σε αυτό.

Αποκάλυψε επίσης ότι οι κινήσεις του Σουλεϊμανί, τα τελευταία χρόνια, ήταν γνωστές εκ των προτέρων από τους Αμερικανούς κάθε φορά που επισκεπτόταν το Ιράκ, καθώς προσγειωνόταν πάντα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, εξηγώντας ότι 36 ώρες πριν ο Σουλεϊμανί φύγει από τη Δαμασκό με κατεύθυνση προς τη Βαγδάτη, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν το  αεροπλάνο  που θα τον μεταφέρερει.

Θεώρησε ότι όσο αυξανόταν η φήμη του Σουλεϊμανί, αυξήθηκε και η αλαζονεία του, σημειώνοντας ότι «έγινε δικτάτορας και άρχισε να ενεργεί σε όλη την περιοχή χωρίς να συμβουλευτεί την ιρανική υπηρεσία πληροφοριών, τον στρατό ή ακόμη και την Επαναστατική Φρουρά σε πολλές περιπτώσεις».

Ο ΜακΚένζι επιβεβαίωσε ότι ο Σουλεϊμανί «υποστήριξε έξυπνα την επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, κάτι που ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν το κουραστικό και βαρύ έργο να νικήσουν το ISIS» και στη συνέχεια εργάστηκε για να σκοτώσει και να στοχεύσει μέλη των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του συνασπισμού, προκειμένου να τους διώξουν από το Ιράκ.

Διηγήθηκε επίσης πώς αυξήθηκε η αυτοπεποίθηση του Σουλεϊμανί, μέχρι που άρχισε να πιστεύει ότι δεν μπορούσε να τον αγγίξουν, σημειώνοντας ότι όταν τον ρώτησαν για το ενδεχόμενο να τον κυνηγήσουν, είπε το 2019: «Τι θα με σκοτώσουν; Θεώρησε ότι η δολοφονία του Σουλεϊμανί ανάγκασε τους ηγέτες του Ιράν να υπολογίσουν εκ νέου την κλιμάκωσή τους, την οποία συνέχισε για μήνες κατά των αμερικανικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση του Σουλεϊμανί παρείχε ένα έντονο μάθημα ότι η Τεχεράνη σέβεται την αμερικανική ισχύ και ανταποκρίνεται στην αποτροπή.