Γολγοθάς των καρκινοπαθών να ενταχθούν στα ΚΕ.Π.Α. – Απίστευτες καταγγελίες

Η κοινωνική λειτουργός του συλλόγου «ΚΕΦΙ», Φωτεινή Χριστοδούλου, οι καταγγέλουσες κ.κ. Ελένη και Γεωργία και ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πρόβλημα των καρκινοπαθών να ενταχθούν στα ΚΕ.Π.Α..

Δυσλειτουργικό φαίνεται πως είναι το σύστημα υγείας, η λειτουργία του οποίου για ακόμη μία φορά είναι κατώτερη των προσδοκιών των πολιτών.

Ένα από τα πολλά και μείζονος σημασίας ζητήματα είναι, το ευαίσθητο θέμα των καρκινοπαθών.

Οι πάσχοντες από καρκίνο έχουν υποβληθεί σε μία διαδικασία του να προσπαθούν κάθε φορά να αποδείξουν το… αυτονόητο, με το θέμα αυτό να δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στην καθημερινότητά τους αλλά και στην στήριξή τους.

Απίστευτη καταγγελία: «Εξέτασαν τον καρκινοπαθή σύζυγό μου 7 μήνες μετά την αίτηση που κάναμε και μείωσαν και το ποσοστό αναπηρίας του»

Η κ. Ελένη, έχει τον σύζυγό της, ο οποίος νοσεί από καρκίνο, μίλησε στην ««Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πρόβλημα που αντιμετώπισε στα ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).

«Ο σύζυγός μου αρρώστησε δύο φορές με καρκίνο του ρινοφάρυγγα τα τελευταία 30 χρόνια. Ακολούθησε το ίδιο σχήμα θεραπείας, ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες. Αυτά του δημιουργήσαν πρόβλημα στον ρινοφάρυγγα εσωτερικά, δεν μπορούσε να φάει και να ανοίξει η γνάθος, του έφευγε το φαγητό από την μύτη. Αναγκαστήκαμε να βγει σε αναπηρική σύνταξη ως ΑμεΑ. Έχει περάσει 2 φορές από επιτροπή του έδωσαν και τις 2 φορές 85% αναπηρία», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε η κ. Ελένη: «Τον Σεπτέμβριο του 2023 παρουσίασε ένα θανατηφόρο μικρόβιο στο σημείο που είχε καεί απ΄ τις ακτινοβολίες το οποίο του δημιούργησε απο9στηματα στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες. Νοσηλεύτηκε 2 μήνες στον «Ευαγγελισμό» και σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Του έκαναν γαστροστομία, έκανε τα χαρτιά του για να περάσει ΚΕ.Π.Α. και να πάω εγώ γιατί ήταν κλινήρης, εκεί κοντά στον Οκτώβρη κάναμε τα χαρτιά για να έρθει επιτροπή στο σπίτι γιατί ο άνθρωπος δεν μπ0οτοιυσε να μετακινηθεί και η επιτροπή ήρθε 1η Απριλίου. Μέχρι τότε πληρώναμε τα φάρμακα από την τσέπη μας».

«Όταν ήρθε η επιτροπή στο σπίτι, ήταν με 3 κυρίες που κοιτούσαν τον χώρο και μου έλεγαν «πολύ ωραία είστε εδώ». Ήρθε ο σύζυγος κοντά για να το δουν και θεώρησε ότι θα τον εξετάσουν. Δεν τον εξέτασαν καθόλου, του ζήτησαν να βγει από το δωμάτιο, του είπαν ότι δεν θέλουν  να δουν τον ίδιο αλλά μόνο τα χαρτιά. Πήγα να τους εξηγήσω όλη αυτή την κατάσταση που εξηγώ και σε εσάς σήμερα, και με διέκοπταν συνέχεια και μου έλεγαν να μην μιλάω εγώ, και να απαντάω μόνο σε ό,τι με ρωτάνε. Κάθισαν ένα τέταρτο, είδαν τα χαρτιά και εξαφανίστηκαν. Δε μου είπαν τίποτα, μου έδωσαν ένα χαρτί για τόπου θα μπούμε για να δούμε το ποσοστό αναπηρίας. Προσπάθησα πολλές φορές να πάρω στα ΚΕ.Π.Α. να ρωτήσω που βρίσκεται ο φάκελος και τι γίνεται και δεν μπορούσε κανένας να με πληροφορήσει για τίποτα, δεν με ενημέρωσαν για τίποτα, έβγαλαν ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο από αυτό που είχε. Είχε ποσοστό αναπηρίας 85% τις δύο προηγούμενες φορές και του έδωσαν 74%, ενώ η κατάστασή του είναι επιδεινωμένη. Έχει κάνει ένσταση ο σύζυγος και αναμένουμε την καινούρια απόφαση. Όλο αυτόν τον καιρό, έχουμε δώσει 2.500-3.000 για να καλύψουμε τα έξοδα για την υγεία του συζύγου μου», συνέχισε η κ. Ελένη.

«Ο σύζυγος έχει κατοχυρώσει την σύνταξη του. Δεν καταλαβαίνω ένας ΑμεΑ που έχει κατοχυρώσει την δυνατή του να περνάει από επιτροπές για να ασφαλιστεί», κατέληξε.

«Η διαδικασία καθυστερεί στο διπλάσιο όταν μία νόσος αφήνει κινητική αναπηρία. Δεν υπάρχει αποζημίωση για την καθυστέρηση», σημείωσε η κ. Χριστοδούλου.

«Θα περιγράψω το ΚΕ.Π.Α ως θέατρο του παραλόγου με πολλές σκηνές» – Καταγγελία καρκινοπαθούς

Η κ. Γεωργία μίλησε επίσης στο MEGA για την περιπέτεια που βίωσε η ίδια ως καρκινοπαθής.

«Θα περιγράψω το ΚΕ.Π.Α ως θέατρο του παραλόγου με πολλές σκηνές. Κάποια πράγματα θεωρώ πως θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Άνθρωποι με καρκίνο ή με αναπηρίες, δεν θα πάρουν την ζωή τους ποτέ πίσω. Δυστυχώς προσωπικά δεν έχω την καλύτερη εμπειρία. Δεν μπορεί να πηγαίνεις στο ΚΕ.Π.Α. επειδή έχεις καταθέσει τα χαρτιά σου, άνοιξε το σύστημα αρχές Σεπτέμβρη, τα χαρτιά είχαν κατατεθεί από Νοέμβριο, δεν ήξερα πότε θα μου κλείσουν ραντεβού. Όταν πήγα εκεί να δω ποτέ θα κλείσω ραντεβού, με παρέπεμψαν στο άτομο που διευθύνει το ΚΕ.Π.Α. που μου είπε ότι «άλλη μία κυρία είχε το πρόβλημά μου και πέθανε» και ότι άργησα να πάω. Καταθέσαμε τα χαρτιά τον Νοέμβρη του 23, πέρασα από περιτροπή τον Μάρτιο του 2024, έλειπε ένας γιατρός, δεν ήταν όλοι, και μου είπαν ότι πρέπει να ξαναπάω γιατί είχα πολλές παθήσεις. Ξαναπήγα μετά από έναν μήνα. Τα έξοδα ήταν πάρα πολλά. δεν καλύπτουν όλα τα έξοδα, καλύπτουν πολύ λίγα», ανέφερε η καταγγέλλουσα.

Φ. Χριστοδούλου: «Ζητάνε στις επιτροπές από γυναίκες με μαστεκτομή να γδυθούν για να το αποδείξουν»

«Έχουμε καταγράψει πληθώρα τέτοιων αναφορών. Την ώρα της εξέτασης μας έχουν καταγγείλει ότι δεν αρκούν τα έγγραφα τους, όταν έχουν χειρουργηθεί. Πολλές φορές ζητάνε να γδυθούν μπροστά σε κόσμο. στην επαρχία υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και δυσκολία στο να μεταβούν στα κέντρα και στις επιτροπές. Δεν καλύπτονται τα έξοδα. Ζητάνε στις επιτροπές από γυναίκες με μαστεκτομή να γδυθούν για να το αποδείξουν», δήλωσε η κ. Χριστοδούλου.

Νίκος Μηλαπίδης – ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων:  «Το ιατρικό πρωτόκολλο επιβάλει να περνούν οι ασθενείς που δεν έχουν χρόνιες ασθένειες από επιτροπή ανά 2-3 χρόνια»

«Γνωρίζουμε ότι η λειτουργία των ΚΕ.Π.Α. δεν είναι η άριστη. Η αίτηση του πολίτη γίνεται ηλεκτρονικά. Η πιστοποίηση της αναπηρίας γίνεται είτε στα κέντρα είτε σε κατ’ οίκον εξέταση. Το πρόβλημα είναι ότι στο ΚΕ.Π.Α. υπηρετούν 500 γιατροί από τότε που ιδρύθηκε το ΚΕ.Π.Α. το 2011. Το ιατρικό πρωτόκολλο επιβάλει στην πιστοποίηση αναπηρίας, όταν η ασθένεια δεν είναι υφ’ όρου ζωής, ανά 2-3 χρόνια περνάνε από επιτροπή πάλι για να πιστοποιήσουν εκ νέου την αναπηρία. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο σημεία: στην έλλειψη γιατρών. Είναι στον «αέρα» μια προκήρυξη μετά από 14 χρόνια μέχρι τις 26 Μαΐου για πρόσληψη 700 γιατρών στα ΚΕ.Π.Α. τον Ιούλιο ολοκληρώνεται η μοριοδότηση και τον Σεπτέμβριο τοποθετούνται. Δεύτερον το άλλο ζήτημα είναι ότι ο μέσος όρος στο ραντεβού είναι 5-6 μήνες. Προφανώς ο χρόνος δεν είναι ικανοποιητικός για κανέναν», υπογράμμισε ο κ. Μηλαπίδης.