GPT-4o: Τι ακριβώς φέρνει η μετεξέλιξη του ChatGPT — Βίντεο – παραδείγματα με τις εντυπωσιακές δυνατότητές του

H OpenAI, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που δημιούργησε το «σημείο αναφοράς», το ChatGPT, ανακοίνωσε χθες (13/5) το νέο βελτιωμένο μοντέλο.

Με το νέο αυτό η προσέγγιση στην επιστημονική φαντασία της «Οδύσσειας του διαστήματος» στη θρυλική ταινία του Στάνλι Κιούμπρικ, όπου ο αστροναύτης μιλούσε με τον υπολογιστή του σκάφους. Έως σήμερα, ο διάλογος με ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσυνης όπως το ChatGPT ήταν αργός, αμήχανος. Γινόταν μια ερώτηση και η απάντηση αργούσε. Τώρα ο διάλογος είναι άμεσος, σχεδόν ανθρώπινος.

Το νέο GPT-4ο δεν μιλάει με ανθρώπινη φυσικότητα απλώς, αλλά μπορεί και αναγνωρίζει κείμενο και αντικείμενα στην κάμερά του. Πλέον, πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα αλληλεπίδρασης.  Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια τεράστιας σημασίας εξέλιξη.

Όπως επισήμανε στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Prime” και τον Ηλία Σιακαντάρη ο επικεφαλής του ertnews.gr Τάσος Οικονομου, το GPT-4ο μπορεί να σε προετοιμασει για συνεντευξη και να πραγματοποιήσει διερμηνεία σε πραγματικό χρόνο.

Μέσω κάμερας μπορεί να αντιληφθεί ποιόν ή τι έχει απέναντί του και να προσαρμοστεί αναλόγως.

Ακόμη, έχει και ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αφού λέει ανέκδοτα, μπορεί κανείς να το διακόπτει όταν μιλάει, κι εκφράζεται με σαρκασμό.

«Νομίζω ότι είναι το ξεκίνημα μιας άλλης εποχής ή μιας εποχής που ονειρευόμασταν ότι κάποια στιγμή θα έρθει και τεχνολογικά» ανέφερε ο ίδιος.

Ενώ ανάμεσα σε άλλα, πρόσθεσε:

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μπορεί να επικοινωνεί σε τεράστιο εύρος και μάλιστα από μία συσκευή. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω iPhone και αυτό είναι το ορόσημο που παρακολουθούμε την δεδομένη χρονική στιγμή. Το πώς, δηλαδή, στο κινητό ενσωματώνονται όλες αυτές οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (…) Εδώ μιλάμε πλέον για έκφραση συναισθημάτων νοημοσύνης ανώτερου επιπέδου από τον άνθρωπο. Την ευγένεια του singularity μπορεί να μην τη συναντήσεις σε κάποιους ανθρώπους… (…). Ωστόσο, δημιουργεί και κάποιες δεύτερες σκέψεις για τους κινδύνους που κρύβονται».