Μετά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, υπεγράφη χθες το βράδυ Πλαίσιο Κατανόησης για την προώθηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει τις επόμενες ημέρες, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ρυθμιστικών Αρχών. Η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης θεωρείται έργο στρατηγικής σημασίας, το οποίο θα συνδέσει το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα διευκολυνθεί η ενεργειακή της μετάβαση, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας προς την Ευρώπη.

Το έργο αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία τόσο για την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θα συμβάλει στην προώθηση της πράσινης ενέργειας και στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.