Γρίπη των πτηνών: ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εργαζομένων που εκτίθενται στον ιό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη σκοπεύουν να προμηθευτούν ή να κατασκευάσουν προπανδημικά εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών που θα μπορούσαν να χορηγηθούν στους εργαζομένους σε πτηνοτροφικές και γαλακτοκομικές μονάδες, τους κτηνιάτρους και το προσωπικό των εργαστηρίων όπου ελέγχονται τα δείγματα, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters. Σύμφωνα με τους ειδικούς της γρίπης, αυτά τα προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να περιορίσουν την απειλή μιας πανδημίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι παρήγγειλαν 4,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της CSL Seqirus, που ταιριάζει με το στέλεχος του ιού που μολύνει τις αγελάδες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν στο Reuters ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για την απόκτηση του προπανδημικού εμβολίου της CSL. Καναδοί αξιωματούχοι υγείας επίσης βρίσκονται σε συνομιλίες με την GSK, κατασκευάστρια εταιρεία των εμβολίων εποχικής γρίπης, για την παραγωγή ενός προπανδημικού εμβολίου.

Τον Μάρτιο, αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ανέφεραν κρούσματα σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή σε εννέα πολιτείες. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ίχνη του ιού έχουν ανιχνευθεί στο 20% των δειγμάτων γάλακτος που κυκλοφορούν στο εμπόριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επιδημία είναι πιο εκτεταμένη.

Η Ντον Ο’Κόνελ, υφυπουργός Ετοιμότητας και Αντίδρασης του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «εξετάζει προσεκτικά» το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εργαζομένων σε κτηνοτροφικές μονάδες και άλλων ατόμων που εκτίθενται στον ιό.

Οι κατασκευαστές εμβολίων για την εποχική γρίπη, συμπεριλαμβανομένης της Sanofi, θα μπορούσαν επίσης να κληθούν να στραφούν στην παραγωγή εμβολίων για τη γρίπη των πτηνών. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τις Pfizer και Moderna για την παραγωγή εμβολίων κατά της γρίπης των πτηνών.

Ο Δρ. Ρίτσαρντ Γουέμπι, ιολόγος στο St. Jude Children’s Research Hospital, ο οποίος μελετά τη γρίπη σε ζώα και πτηνά για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η κατάσταση στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή δικαιολογεί τον εμβολιασμό.

Ο ιολόγος Ρον Φουσιέ του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ, ο οποίος χαρτογραφεί τις μεταλλάξεις του ιού που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πανδημία, δήλωσε ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να προμηθευτεί το εμβόλιο της CSL για τα άτομα που εκτίθενται στον ιό λόγω επαγγέλματος.