Hooligans.cz: Το άνδρο του χουλιγκανισμού την περίοδο του EURO 2024

Την ώρα που ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προσπαθεί με δρακόντεια μέτρα να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του EURO 2024, η νέα γενιά των χούλιγκανς φροντίζει για το αντίθετο, όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αξιοσημείωτη είναι η ύπαρξη μιας ιστοσελίδας, της “hooligans.cz“, όπου δημοσιεύονται οι σκηνές βίας των «ραντεβού θανάτου» από όλο τον κόσμο, πωλούνται merch για hooligans και υπάρχουν παιχνίδια για κινητά με θέμα τις «μάχες» των χούλιγκανς.

Ο αγώνας Σερβία – Αγγλία που διεξήχθη στις 16/6 είχε κηρυχθεί υψηλού κινδύνου από την UEFA. Η γερμανική αστυνομία εκτιμούσε ότι περίπου 500 επικίνδυνοι Σέρβοι οπαδοί θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν φασαρίες με τους αντίστοιχους Άγγλους.

 

Η ιστοσελίδα που αναπαράγει τη βία

Η σελίδα “hooligans.cz” είναι μια τσεχική ιστοσελίδα με θέμα τον χουλιγκανισμό που ιδρύθηκε το 1999. Είναι άκρως επαγγελματική, αφού δραστηριοποιείται σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, συνεργάζεται με επαγγελματίες φωτογράφους και με brand ρούχων που φτιάχνουν ρούχα με θέμα τον χουλιγκανισμό για την σελίδα. Ακόμη, συνεργάζεται και με εταιρεία που πουλάει προϊόντα που χρησιμοποιούν οι χούλιγκανς όπως καπνογόνα πυρσοί κλπ. Το κύριο content της ιστοσελίδας βέβαια είναι τα σκηνικά βίας που διαδραματίζονται μεταξύ οπαδών. Δημοσιεύονται σε καθημερινή βάση τέτοιου είδους σκηνικά στην ιστοσελίδα, αλλά και στους λογαριασμούς της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δηλαδή, ο καθένας μπορεί να δει τις συμπλοκές μεταξύ οπαδών που γίνονται σε όλο τον κόσμο και λεπτομέρειες της «μάχης», δηλαδή πόσοι συμμετείχαν, πόσο διήρκησε, ποιος νίκησε και με ποιον τρόπο.

Είναι άξιο απορίας, ότι υπάρχουν άτομα κατά τη διάρκεια τέτοιων σκηνικών που βγάζουν βίντεο, αλλά και άτομα που ενδιαφέρονται να τα δουν. Για να υπάρχει η σελίδα από το 1999 μέχρι σήμερα, υπάρχει κόσμος που επιβεβαιώνει τέτοιου είδους απορίες.

Αναλυτικά τα νούμερα της «hooligans.cz» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

  • Instagram: 124.000 ακόλουθους
  • Facebook: 103.000 Likes, 169.000 ακόλουθοι
  • X (πρώην Twitter): 142.000 ακόλουθοι
  • Telegram: 67.000 συνδρομητές
  • Youtube: 5.000 συνδρομητές
  • TikTok: 3.715 Ακόλουθοι 31.000 Likes
  • Threads: 15.000 ακόλουθοι

Η ιστοσελίδα ανανεώνεται με υλικό σε καθημερινή βάση. Τώρα, που διανύουμε την περίοδο του EURO 2024, στο hooligans.cz μπορεί κάποιος να δει τις μεγάλες πορείες των οπαδών στα γήπεδα, συνθήματα έξω από τα γήπεδα και φυσικά τα σκηνικά βίας που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα στην αναμέτρηση της Τουρκία με την Γεωργία στο Ντόρτμουντ.

Οι συμμορίες με τις μπαλακλάβες και τα ναρκωτικά

Οι συμμορίες οπαδών με τις «μπαλακλάβες» περιφέρονται στους δρόμους δίπλα στα γήπεδα περιμένοντας να επιτεθούν σε οποιονδήποτε απρόκλητα.Η χρήση ναρκωτικών για ψυχαγωγικούς σκοπούς έχει επίσης εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα οι οπαδοί του ποδοσφαίρου να αναμειγνύουν κοκαΐνη και αλκοόλ.

Ένας απλός φίλαθλος, ο Eddie McKay και ο γιος του, που ταξίδεψαν στο Μιλάνο για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους Newcastle United να παίζει τον πρώτο της αγώνα στο Champions League.

Όμως το βράδυ πριν από τον αγώνα ο 58χρονος έγραψε στο Facebook ότι είχε μαχαιρωθεί τρεις φορές με μαχαίρι στην πόλη από μια ομάδα οκτώ ανδρών.

Έγραψε: «Εγώ, ο γιος μου και ένας φίλος μου δεχτήκαμε επίθεση πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο μας. Ήταν μια απρόκλητη επίθεση. Ευτυχώς ο γιος μου και ο φίλος του ήταν καλά».

Χτυπήθηκε στο κεφάλι με ένα αστυνομικού τύπου γκλομπ και δέχτηκε επανειλημμένα μαχαιριές αφού έπεσε στο έδαφος.

Είπε: «Πρέπει να περίμεναν τον κόσμο να έρθει. Νομίζω ότι δέχθηκα επίθεση περισσότερο επειδή φορούσα ένα ασπρόμαυρο πουκάμισο».

Η οικογένεια αναγκάστηκε να πετάξει στην πατρίδα της για να την εξετάσουν οι γιατροί στο Royal Victoria Infirmary του Νιούκαστλ, χάνοντας τον αγώνα για τον οποίο ήταν απελπισμένα ενθουσιασμένοι.

Η περίπτωση του κ. McKay είναι μία από τις πολλές σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι φανατικοί του ποδοσφαίρου «Ultra» συγκρούονται με αντίπαλους οπαδούς.

Ορισμένες από τις συμμορίες αναρτούν μάλιστα υλικό από τους καυγάδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί προπονούνται σε γυμναστήρια και εξασκούνται στις πολεμικές τέχνες για την προετοιμασία των αγώνων, με ένα σύνολο κανόνων που διέπουν τις συγκρούσεις.

Οι γροθιές, οι πέτρες και τα μαχαίρια «επιτρέπονται», αλλά οι Ultras βάζουν όριο στα όπλα.

Ένα ηγετικό μέλος των ιταλικών Ultras είναι ο Marco Ferdico, επικεφαλής μιας σκληροπυρηνικής ομάδας οπαδών της Ίντερ Μίλαν.

Nέα γενιά χούλιγκανς που κάνουν χρήση κοκαΐνης απειλούν το Euro2024 – «Πέτρες και μαχαίρια επιτρέπονται, βάζουν όριο στα όπλα» – Έχουν Υπουργό πολέμου!

Έχει τατουάζ με τον Αλ Πατσίνο σε κάθε πλευρά του λαιμού του, το ένα είναι το Scarface.

Ο ίδιος δήλωσε στο Sky News: Αυτή είναι η πόλη μας. Δεν μας αρέσετε και δεν θέλουμε να σας δούμε αν έρθετε».

Ο Ferdico αναφέρεται στον «αναπληρωτή» του ως «υπουργός πολέμου», ο οποίος έχει απαγορευτεί από όλα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα για 18 χρόνια, αφού έσπασε το πόδι ενός αντίπαλου οπαδού.

Ο Nino Ciccarelli, ένας άλλος διαβόητος ultra της Ίντερ Μίλαν, δήλωσε στη Mail: «Οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που έκαναν αυτό που κάνουμε εμείς, οπότε υπάρχει κάποιος σεβασμός γι’ αυτό.

Πάντα υπάρχουν καυγάδες όταν έρχονται, προσπαθούμε να μπλέξουμε σε καυγάδες μαζί τους».

Αλλά δεν είναι μόνο οι Ιταλοί οπαδοί, Ολλανδοί και Πολωνοί οπαδοί έχουν επίσης εμπλακεί σε σοβαρές ταραχές.

Οι οπαδοί της Λέγκια Βαρσοβίας πέταξαν φωτοβολίδες στην αστυνομία και επιτέθηκαν στα λάστιχα τους ενώ βρίσκονταν στο Villa Park τον Νοέμβριο.

Ο Damian Barratt, βοηθός επικεφαλής της αστυνομίας των West Midlands, παρατήρησε αργότερα: «Η αναταραχή που αντιμετωπίσαμε ήταν η πιο σοβαρή που πολλοί από εμάς έχουμε δει ποτέ».

Εν αναμονή των αγώνων του Euro, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.600 Βρετανοί θα αναγκαστούν να παραδώσουν τα διαβατήριά τους, ώστε να μην μπορούν να ταξιδέψουν για το Euro στη Γερμανία αυτό το καλοκαίρι.

Όσοι δεν το πράξουν και επιχειρήσουν να ταξιδέψουν εκεί αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και έξι μηνών.

Ο Κρις Φιλ, υπουργός αστυνόμευσης, δήλωσε: «Η βία, η κακοποίηση και η αταξία δεν έχουν θέση στο παιχνίδι που αγαπάμε.

Θα έχουμε μηδενική ανοχή σε όσους διαταράσσουν αυτό το γεγονός».

Όμως φοβούνται ότι οι οπαδοί της Αγγλίας δεν αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή – αντίθετα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Jack Stephenson, 28 ετών, είναι ένα από τα τελευταία θύματα που κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Ο οπαδός του Μπράιτον μαχαιρώθηκε τρεις φορές στο πόδι τον περασμένο μήνα, όταν μια συμμορία του επιτέθηκε επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο του.

«Κάποιος με γρονθοκόπησε από πίσω και μου άνοιξε τα χείλη. Όλα είναι λίγο θολά από εκεί και πέρα. Νομίζω ότι μπορεί να λιποθύμησα. Θυμάμαι ότι ήμουν στο πάτωμα και είδα τον φίλο μου να έρχεται προς το μέρος μου για να με βοηθήσει», δήλωσε στη Mail.

Ο Geoff Pearson, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, παρατηρεί τον ποδοσφαιρικό χουλιγκανισμό για περισσότερα από 30 χρόνια.

Είπε: «Δυστυχώς, οι οπαδοί της Αγγλίας θεωρούνται νόμιμοι στόχοι. Όταν έχουν πιει όλη μέρα, εμφανίζονται νηφάλιοι χούλιγκανς που είναι πέτρες και τους επιτίθενται και είναι εύκολη λεία».

Οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις συχνά δεν είναι αρκετά καλές όσον αφορά την προστασία των φιλοξενούμενων οπαδών. Τους βλέπουν ως απειλή και όχι ως απειλούμενους.

«Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να σκοτωθούν πολλοί οπαδοί που παρακολουθούν έναν από αυτούς τους αγώνες συλλόγων της UEFA, είτε ως αποτέλεσμα επιθέσεων είτε, το πιθανότερο, κάποιου είδους καταστροφή του σταδίου λόγω κακής ασφάλειας».

Ωστόσο, η Αγγλία εξακολουθεί να βλέπει κακή συμπεριφορά από τους οπαδούς στην πατρίδα της, με 2.264 συλλήψεις που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο να καταγράφονται τη σεζόν 2022-2023.

Περίπου 682 «εντολές απαγόρευσης» εκδόθηκαν την περασμένη σεζόν, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από το 2010.

Τον Ιανουάριο, ένα ντέρμπι FA Cup μεταξύ της Γουέστ Μπρομ και της Γουλβς στο Μπλακ Κάντρι διεκόπη για σχεδόν 40 λεπτά μετά από καυγά που ξέσπασε μεταξύ αντίπαλων οπαδών.

Ο αμυντικός της Γουέστ Μπρομ, Κάιλ Μπάρτλεϊ, απομάκρυνε μάλιστα την κόρη του από την εξέδρα, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οικογένειες των παικτών είχαν φτύσει.

Πηγή: Metro.co.uk
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης, Χρήστος Γκοτζιάς

Πηγή: ertnews.gr