Η Αγιουρβέδα στην εποχή των αλλαγών

Η Αγιουρβέδα είναι ένα πανάρχαιο παραδοσιακό σύστημα ιατρικής αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Γεννήθηκε στην Ινδία πριν από 5.000 χρόνια μεταφέροντας τη σοφία των δασκάλων από γενιά σε γενιά.

Η λέξη Ayurveda προέρχεται από δύο σανσκριτικές λέξεις: Ayus, που σημαίνει υγεία – ζωή και Veda που σημαίνει επιστήμη – γνώση. Έτσι συνήθως μεταφράζεται ως  «Η επιστήμη της ζωής». Είναι ένα ολιστικό σύστημα υγείας με κατευθυντήρια αρχή ότι ο νους ασκεί την πιο βαθιά επίδραση στο σώμα.

Η Αγιουρβέδα αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν ολότητα, εξετάζοντας τη φύση του και στα τρία επίπεδα ύπαρξης, το σωματικό, το νοητικό και το ψυχικό. Εξετάζει τις ασθένειες από μία ολιστική σκοπιά, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η διατροφή, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής, ο τρόπος σκέψης και η κληρονομικότητα.

«Iσορροπία στις ενέργειες, τις φωτιές, τους ιστούς και τα απόβλητα, ειρήνη στο πνεύμα, τις αισθήσεις και το νου, αυτό ονομάζεται υγεία.»

– Susruta Samhita / sutra sthana xv 33

Η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο στην αγιουρβεδική ιατρική.Λαμβάνοντας σαν δεδομένο ότι σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ένας χώρος απόλυτης υγείας, ο οποίος βρίσκεται στο βαθύτερο επίπεδο της συνείδησής του, χρησιμοποιούνται κατάλληλες θεραπευτικές μέθοδοι για να προσεγγίσουν αυτή την  εσωτερική πηγή και να αποκαταστήσουν την αρμονική ισορροπία σώματος, πνεύματος και ψυχής.

Εάν αποκατασταθεί η ισορροπία τότε απελευθερώνονται δυνάμεις που επιτρέπουν στον άνθρωπο να θεραπευθεί μόνος του. Η αγιουρβεδική φυτοθεραπεία, η αρωματοθεραπεία, η μουσικοθεραπεία, η χρωματοθεραπεία, η διατροφή, οι ασκήσεις γιόγκα, ο βελονισμός, είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η Άγιουρβεδα.

Για όποιον θα ήθελε να γνωρίσει περισσότερα για την Αγιουρβέδα και τη θέση της στη σύγχρονη εποχή, μπορεί το Σάββατο 15 Ιουνίου να παρακολουθήσει δωρεάν τη διαδικτυακή ομιλία του γιατρού Νικόλαου Γ. Κωστόπουλου με θέμα: Αγιουρβέδα, σε μια εποχή αλλαγών. Τι να αλλάξουμε στη σκέψη και τη δράση μας, για περισσότερη ισορροπία;

Η ομιλία, θα γίνει στα Ελληνικά και θα διαρκέσει από τις 14.00 έως τις 17.00 με ενδιάμεσο διάλειμμα. Οι εγγραφές θα γίνονται δεκτές έως και την Πέμπτη, 13 Ιουνίου. Μπορείτε να δείτε τη φόρμα εγγραφής εδώ