Η «ακτινογραφία» της ψήφου, οι συσπειρώσεις, οι μετακινήσεις και τα ποιοτικά στοιχεία της κάλπης – Ανάλυση

Aνάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και των μετακινήσεων τμημάτων του εκλογικού σώματος έκαναν μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο Πασχάλης Τεμεκενίδης διευθυντής της Palmos Analysis και ο Eυτύχης Βαρδουλάκης σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας.

Εκτός από τις μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ διαφορετικών κομμάτων σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, αναλύθηκαν οι ηλικιακές ομάδες και η επαγγελματική προέλευση των ψηφοφόρων. Όπως τόνισαν οι αναλυτές, στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της Νέας Δημοκρατίας κατευθύνθηκε προς την αποχή.

Επίσης ότι «είναι τελείως λανθασμένη όλη η συζήτηση που γίνεται με το ποιο είναι το μήνυμα. Καθένας ψήφισε για διαφορετικούς λόγους, όπως και στο τέλος της διαδρομής, η ψήφος είναι μία πολυπαραγοντική διαδικασία και είναι κυρίως αυτό που αποπνέει το κόμμα εκείνη τη στιγμή. Είναι ένα κύμα συμπάθειας που διαμορφώνεται τελευταία στιγμή. Είναι τα χοντρά διλήμματα».

Επισήμαναν πως είναι η φύση αυτών των εκλογών που θεωρούνται εκλογές «δεύτερης τάξεως», διευκρινίζοντας ότι ο όρος αυτός δεν είναι δικός τους, αλλά υπάρχει στην πολιτική επιστήμη, οπότε αυτό διευκολύνει τους πολίτες να στείλουν κάποια μηνύματα.

Παράλληλα τόνισαν ότι το γεγονός ότι δεν υπήρχε η αίσθηση ότι την επόμενη μέρα το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις, απελευθέρωσε κάποιους ανθρώπους από το να μην πάνε, να μην θεωρήσουν ότι υπάρχει διακύβευμα.