Η αρχιτεκτονική του Αλέξανδρου Τομπάζη και το ανεξίτηλο στίγμα του στον δημόσιο χώρο

Με την αρχιτεκτονική του, ο Αλέξανδρος Τομπάζης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον δημόσιο χώρο. Aπό τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στην Φατιμά της Πορτογαλίας, μέχρι την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του αρχαιολογικού μουσείου των Δελφών. Από το τεχνολογικά καινοτόμο συγκρότημα διαμερισμάτων «Δίφρος» στο Χαλάνδρι, μέχρι τα πρωτοποριακά κτίρια γραφείων με τις γυάλινες προσόψεις…

Έδωσε έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, και εφάρμοσε τις αρχές του σε μεγάλη κλίμακα. Σεβόμενος πάντα το περιβάλλον, προσπαθούσε στα έργα του, να αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά του.

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης γεννήθηκε στο Καράτσι. Το 1947 σε ηλικία 8 ετών, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Αποφοίτησε με άριστα από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το 1962. Έναν χρόνο αργότερα άνοιξε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο.

Διακρίθηκε σε δεκάδες πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, αποκτώντας παγκόσμια αναγνώριση. Άφησε πίσω του πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και κείμενα, ενώ σημαντικό ήταν το διδακτικό του έργο. Πάντα επέβλεπε ο ίδιος τις κατασκευές του και γνώριζε γι΄ αυτές κάθε λεπτομέρεια.

Η Υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Αποχαιρετούμε τον Αλέξανδρο Ν. Τομπάζη με μεγάλη θλίψη, αλλά και με μεγάλη ευγνωμοσύνη για το βαθύ αποτύπωμά του στην αρχιτεκτονική, στις πόλεις μας, στον δημόσιο χώρο. (…) Στα παιδιά του, τη Δέσποινα, που συνεχίζει το έργο του στο γραφείο του, και τον Νικόλα, που εδώ και δεκαετίες διαγράφει τη δική του ξεχωριστή σταδιοδρομία, στα εγγόνια του, στους αμέτρητους συνεργάτες και φίλους του, απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών μετά από μάχη με μακροχρόνια ασθένεια. Τελευταίο έργο του, που παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης, είναι η πρόταση που έγινε σε συνεργασία με το γραφείο του Βρετανού Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, για την αναμόρφωση και επέκταση του εθνικού Αρχαιολογικό Μουσείου.