Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Καμπότζη για «αναγκαστικές εξώσεις» στο Ανγκόρ Βατ

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Τρίτη την Καμπότζη ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με την έξωση 10.000 οικογενειών από την περιοχή γύρω από το συγκρότημα ναών του Ανγκόρ Βατ.

Η Πνομ Πέν, κατά το τελευταίο έτος, αύξησε τη μετεγκατάσταση οικογενειών που ζουν εντός του εκτεταμένου μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σε μια νέα κοινότητα που χτίζεται σε πρώην ορυζώνες 25 χιλιόμετρα μακριά από πέρυσι.

Οι αξιωματούχοι υποστήριζαν επί μακρόν ότι οι οικογένειες μετακινούνται οικειοθελώς, αλλά σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη η Αμνηστία αναφέρει ότι πολλοί δέχονται «άμεσες και διακριτικές απειλές» για να μετακινηθούν.

«Πρέπει να σταματήσουν αμέσως τη βίαιη έξωση των ανθρώπων και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Μόντσε Φέρερ της Αμνηστίας.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καμπότζης Πεν Μπόνα δήλωσε ότι η έκθεση «δεν είναι σωστή», επιμένοντας ότι η μετεγκατάσταση των χωρικών έγινε σε «εθελοντική» βάση και σύμφωνα με τους κανόνες της UNESCO.

Η UNESCO δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα» από την έκθεση, η οποία έρχεται την παραμονή μιας τακτικής διακυβερνητικής διάσκεψης για το Ανγκόρ στην έδρα του οργανισμού πολιτισμού στο Παρίσι.

Το συγκρότημα ναών που χρονολογείται από τον ένατο αιώνα είναι το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της Καμπότζης και πριν από την πανδημία προσέλκυε πάνω από δύο εκατομμύρια ξένους κάθε χρόνο.

Οι τουρίστες δημιούργησαν μια μικρή οικονομία μικροπωλητών, πωλητών τροφίμων και σουβενίρ και ζητιάνων, και ο τοπικός πληθυσμός αυξήθηκε εκρηκτικά από περίπου 20.000 στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε περίπου 120.000 μέχρι το 2013.

Οι αρχές της Καμπότζης λένε ότι ενεργούν για να προστατεύσουν τα ερείπια μετακινώντας τους καταληψίες των οποίων οι άτυποι οικισμοί βλάπτουν το τοπικό περιβάλλον με την παραγωγή σκουπιδιών και την υπερβολική χρήση των υδάτινων πόρων.

Ανησυχία της UNESCO

Η έκθεση της Αμνηστίας καλεί την UNESCO να καταδικάσει τις ενέργειες της Πνομ Πέν και προειδοποιεί για περαιτέρω κλιμάκωση σε περίπτωση που δεν το πράξει.

«Εάν δεν υπάρξει σοβαρή αντίδραση από την UNESCO, οι προσπάθειες διατήρησης μπορεί να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως όπλο από τα κράτη για τους δικούς τους σκοπούς, εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Φέρερ.

Η ομάδα δικαιωμάτων ισχυρίζεται ότι αξιωματούχοι της Εθνικής Αρχής Apsara, του φορέα που διαχειρίζεται το αρχαιολογικό πάρκο, και του υπουργείου γης χρησιμοποιούν την UNESCO για να δικαιολογήσουν τις μετεγκαταστάσεις.
Μια κάτοικος δήλωσε ότι οι αρχές της Καμπότζης της είπαν ρητά ότι «η UNESCO θέλει να φύγετε» ή να χάσετε το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς του χώρου.

Τουλάχιστον επτά χωρικοί που ζουν γύρω από το Ανγκόρ Βατ έχουν μηνυθεί από την Apsara, για υποκίνηση και παρεμπόδιση δημόσιων έργων, σύμφωνα με δικαστικές κλήσεις που είδε το AFP.

Οι αγωγές κατατέθηκαν αφού εκατοντάδες χωρικοί διαμαρτυρήθηκαν κατά της προσπάθειας των υπαλλήλων της Apsara τον Αύγουστο να κατεδαφίσουν δήθεν παράνομες κατασκευές μέσα στο αρχαιολογικό πάρκο.

«Θα μπορούσαν να υπάρχουν μερικοί χωρικοί που μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι και η Αμνηστία τους πήραν συνέντευξη και είπαν ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε αναγκαστικές εξώσεις», είπε.

«Η UNESCO ανησυχεί βαθύτατα για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης πληθυσμών στο Ανγκόρ που διεξάγεται από τις αρχές της Καμπότζης», ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν ζήτησε, ούτε υποστήριξε, ούτε συμμετείχε σε αυτό το πρόγραμμα».

Η UNESCO κάλεσε την Καμπότζη να λάβει «διορθωτικά μέτρα» και να απαντήσει στους ισχυρισμούς της Αμνηστίας στην επόμενη έκθεσή της για το Ανγκόρ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πεν Μπόνα δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενεργούσε σύμφωνα με τους κανόνες της UNESCO.

«Η Καμπότζη πρέπει να σέβεται τους όρους που επιβάλλει η UNESCO», δήλωσε στο AFP, προσθέτοντας ότι οι όροι απαιτούν να μην υπάρχουν δομές, κατασκευές ή άνθρωποι που ζουν στον χώρο.

Πηγή: AFP

Πηγή: ertnews.gr