Η επόμενη ημέρα του θριάμβου: Η Ελλάδα στην 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA – Εκπροσώπηση με 5 ομάδες στην Ευρώπη

Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος ελληνικής ομάδας που κατέκτησε ο Ολυμπιακός με το Conference League ήταν ένας ποδοσφαιρικός άθλος με πολλούς πρωταγωνιστές. Με την κατάκτηση του Conference League, ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία ως η πρώτη ομάδα εκτός των «Big-5» που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο, μετά από 13 χρόνια. Η κατάκτηση του τροπαίου εξασφάλισε στον Ολυμπιακό το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Εuropa League με απευθείας είσοδο στη νεοσύστατη League Phase. Η επιτυχία του Ολυμπιακού ανέβασε την Ελλάδα στην 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA και η χώρα μας θα έχει εκπροσώπηση με πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την περίοδο 2025-’26.

Κυρίαρχο πρόσωπο ο «εκτελεστής» του χρυσού γκολ στο 116′ της παράτασης του τελικού με τη Φιορεντίνα, Αγιούμπ Ελ Καάμπι.

Ο 31χρονος Μαροκινός έφτασε τα 14 γκολ στην Ευρώπη, με τρία στη φάση των ομίλων του Europa League και άλλα… 11 στα νοκ άουτ του Conference League, με τη συνολική συγκομιδή του να είναι η καλύτερη της Ευρώπης.

Ο Κωνσταντίνος Τζολάκης που χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του με απόκρουση τριών πέναλτι κόντρα στη Φενέρ Μπαχτσέ, δήλωσε «παρών» και στον τελικό με σημαντικές αποκρούσεις όταν χρειάστηκε.

Ο αρχιτέκτονας του ερυθρόλευκου άθλου Χοσέ Λουις Μεντιλίμπαρ πανηγύρισε τη δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου μετά το Europa League που πήρε με τη Σεβίλλη. Ο 62χρονος Βάσκος έγινε ο 2ος προπονητής με αντίστοιχη επιτυχία μετά τον Ράφα Μπενίτεθ.

Ο δρόμος προς τη δόξα

Μετά από 120 λεπτά αγώνα ο Ολυμπιακός νίκησε με 1-0 στον τελικό του Conference League την Φιορεντίνα και έγραψε Ιστορία. Το χρυσό γκολ που έκρινε τον τελικό πέτυχε ο Ελ Κααμπί στο 116΄ της παράτασης (0-0 στα 90 λεπτά του αγώνα).

Ο προπονητής της Φιορεντίνα είχε πει στη συνέντευξη Τύπου ότι έφεραν λουκέτα και αλυσίδες για να «δέσουν» τον Ελ Κααμπί, αλλά ο Μαροκινός τα «έσπασε» όλα στο 116΄ σημειώνοντας το γκολ της χρυσής νίκης, που του δίνει αυτοδίκαια μια θέση στο Πάνθεον των «ερυθρόλευκων» ποδοσφαιριστών.

Διθυραμβικά είναι τα σχόλια του διεθνούς Τύπου για την πρώτη κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνική ομάδα αλλά και σκληρή κριτική στη Φιορεντίνα για το 2ο συνεχόμενο χαμένο τελικό.

Στον «Όλυμπο του ποδοσφαίρου» γράφουν οι ισπανικές εφημερίδες με τον Μεντιλίμπαρ να παίρνει τη θέση του Δία.

Ο «αρχιτέκτονας» του θριάμβου του Ολυμπιακού, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού στις 11 Φεβρουαρίου, κατάφερε μέσα σε 3,5 μήνες να οδηγήσει τους «ερυθρόλευκους» στην ποδοσφαιρική «Γη της Επαγγελίας» είχε κάθε λόγο να χαμογελάει για τον μεγάλο τίτλο των Πειραιωτών. «Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος, αποτελεί τιμή που έκανα όλο αυτό τον κόσμο ευτυχισμένο, νιώθω τεράστια χαρά και ευτυχία που έκανα τον κόσμο να νιώθει έτσι και το αφιερώνω σε αυτούς» τόνισε

Η ιταλική Γκαζέτα μιλά για τη στοιχειωμένη κούπα της Φιορεντίνα ενώ η Κοριέρε Ντέλο Σπορ στηλιτεύει την ιταλική ομάδα με τίτλο «Κατάρα της Βιόλα». H απώλεια της κορυφής του Europa Conference League, προκάλεσε τον εκνευρισμό των οπαδών της Φιορεντρίνα, οι οποίοι έσπασαν καθίσματα στην ΑΕΚ Arena και τα εκτόξευσαν στον αγωνιστικό χώρο.

Με το που σφύριξε ο Πορτογάλος διαιτητής την λήξη του τελικού, κοκκίνισαν οι δρόμοι της Αττικής, της Πάτρας, του Βόλου, της Μυτιλήνης, της Κέρκυρας, της Κρήτης.

«Ξυπνάμε 10 φορές πιο χαρούμενοι, το αφιερώνουμε σε όλη την Ελλάδα», είπαν φίλαθλοι από την Καλαμάτα.

«Ευχαριστώ τον Θεό που με άφηκε ζωντανό, για να δω αυτό που περίμενα 63 χρόνια», δήλωσε φίλαθλος που πανηγύριζε στα καντούνια της Κέρκυρας. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο ύμνος της ομάδας, μπήκε στο ηχοσύστημα αυτοκινήτου και έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της μεγάλης γιορτής που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η εντυπωσιακή εικόνα της πλατείας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά από ψηλά, αποτυπώνει την «λαοθάλασσα» οπαδών και φίλων του Ολυμπιακού.

Ο πρόεδρος της ομάδας, Ευάγγελος Μαρινάκης, θα «χρυσώσει» τους πρωταθλητές Ευρώπης, ανταμείβοντας την ανεπανάληπτη επιτυχία με το ποσό των 5 εκ. ευρώ.

Στο οικονομικό πεδίο, οι Ερυθρόλευκοι έβαλαν στο ταμείο τους περισσότερα από 16 εκ ευρώ, έσοδα που αντιστοιχούν στη συνολική τους πορεία.