Η γερμανική Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της γερμανο -ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας επισκέπτεται την Ελλάδα από σήμερα 17 Ιουνίου μέχρι την Πέμπτη 20 Ιουνίου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι η πρόεδρος της Γερμανο-Ελληνικής Ομάδας Φιλίας Λίζα Μπαντούμ (Πράσινοι), συμμετέχουν επίσης ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Τόμας Ράχελ (CDU), ο Κάρστεν Τρέγκερ (SPD) και ο Ράινερ Ζέμετ (FDP).

Η επίσκεψη αποσκοπεί πρωτίστως στην εντατικοποίηση των κοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας μετά από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας επαφών εξαιτίας και της πανδημίας κορονοϊού. Η τελευταία επίσκεψη γερμανών βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας είχε πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2016, ενώ επίσκεψη ελλήνων βουλευτών στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2017.

Στο επίκεντρο των επαφών είναι οι διμερείς σχέσεις, ζητήματα προστασίας του κλίματος και ενεργειακής μετάλλαξης, και η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη, όπως και το ζήτημα της ασφάλειας και των οικονομικών συνεπειών του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι γερμανοί βουλευτές θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και με την ελληνική Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας.

Ο ενεργειακός μετασχηματισμός είναι ψηλά στην ατζέντα της γερμανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας. «Θέλουμε να δούμε τί μπορεί να κάνει η Ελλάδα στην πορεία μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε η κα Μπαντούμ στην ΕΡΤ. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη στην Πτολεμαϊδα που βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας καθώς και σε μονάδα αιολικής ενέργειας στην περιοχή.

Η Γερμανία είναι φέτος τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ γίνεται και προσπάθεια να τεθεί σε νέα βάση η Ελληνο-Γερμανική-Συνέλευση με την πρόσφατη επίσκεψη του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης, υφυπουργού Οικιστικής Πολιτικής, Ζέρεν Μπάρτολ, στον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Σημαντική παράμετρος είναι και το «Ελληνο-Γερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» στο οποίο θέλει να δώσει ώθηση η κα Μπαντούμ με επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην έδρα του Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη. Το ελληνικό τμήμα πέρασε στην ευθύνη της υπουργού Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη. Μετά από χρονοβόρες διαβουλεύσεις βρέθηκε τελικά ικανοποιητική φόρμουλα για τη διμερή χρηματοδότηση. Αλλά το Ίδρυμα είναι ακέφαλο από ελληνικής πλευράς.

Πηγή: ertnews.gr