Η Νότια Κορέα κατηγορεί τον Βορρά για προκλητική ενέργεια: Στέλνει μπαλόνια γεμάτα… σκουπίδια!

Με σημερινή ανακοίνωση, η Νότια Κορέα κατηγόρησε το βόρειο γείτονά της ότι έστειλε μεγάλο αριθμό μπαλονιών πάνω από τα βαριά οχυρωμένα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να ρίξουν στο έδαφος αντικείμενα που περιλάμβαναν σκουπίδια και περιττώματα, χαρακτηρίζοντας την πράξη ως προκλητική και επικίνδυνη.

Εξειδικευμένες μονάδες του στρατού για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και την απόκριση σε όπλα χημικού και βιολογικού πολέμου αναπτύχθηκαν άμεσα για να επιθεωρήσουν και να περισυλλέξουν τα αντικείμενα, ενώ παράλληλα εκδόθηκε αυστηρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους να μένουν μακριά από αυτά τα αντικείμενα και αν τυχόν δουν, να αναφέρουν τη θέση τους στις αρχές.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 150 μπαλόνια: ορισμένα έχουν προσγειωθεί στο έδαφος, ενώ άλλα βρίσκονταν ακόμα στον αέρα, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός της Νότιας Κορέας έδειχναν φουσκωμένα μπαλόνια στον αέρα με πλαστικές σακούλες δεμένες πάνω τους, ενώ άλλα ήταν στο έδαφος με σκουπίδια γύρω τους. Μια σακούλα μάλιστα έγραφε πάνω της τη λέξη “περιττώματα”.

Τέτοια μπαλόνια στέλνονται τακτικά σε αντίστροφη κατεύθυνση από Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές, μεταφέροντας στο Βορρά φυλλάδια με μηνύματα επικριτικά για το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, πληροφορίες για την κοινωνία στο Νότο, ακόμη και USB με μουσικά βίντεο κορεάτικης ποπ μουσικής.

Η Βόρεια Κορέα αντιδρά έντονα στις ενέργειες αυτές και πολλές φορές επιχειρεί να τα καταρρίψει. Πριν λίγες ημέρες, το υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ασκήσει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα και προειδοποίησε ότι «σωροί από άχρηστα χαρτιά και βρωμιές» θα σταλούν στον Νότο ως απάντηση σ’ αυτά τα «βρώμικα πράγματα».

Προηγούμενες κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν τους ακτιβιστές να διεξάγουν τέτοιες εκστρατείες, υποστηρίζοντας ότι δεν συνέβαλαν στην προώθηση της ειρήνης και έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων κοντά στα σύνορα.

Το 2021 είχε θεσπιστεί απαγόρευση πτήσης αερόστατων, η οποία αργότερα όμως κρίθηκε αντισυνταγματική από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.