Κεραυνός εν αιθρία είναι η σημερινή παραίτηση του Γάλλου Επιτρόπου Τιερί Μπρετόν, αρμόδιου για την Εσωτερική Αγορά, την τεχνολογία και την άμυνα, αφενός διότι φέρνει στην επιφάνεια ένα παρασκήνιο πολλών μηνών, αφετέρου διότι γίνεται μία ημέρα πριν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοινώσει την πρότασή της για το νέο σχήμα του Κολεγίου των Επιτρόπων και τρίτον διότι εμφανίζει και μια αόρατη διελκυστίνδα της απόλυτης κυριαρχίας Φον Ντερ Λάιεν και κρατών μελών που εξελίσσεται αμέσως μετά την επανατοποθέτησή της στο αξίωμα του Προέδρου της Κομισιόν, καθώς έθεσε όρους στα κράτη μέλη για τους εκπροσώπους που θα στείλουν στις Βρυξέλλες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με άμεση ισχύ, λέγοντας ότι η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία είχε διαφωνίες, ζήτησε την αποχώρησή του από τον Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα στην επιστολή παραίτησής του υπονοεί ότι η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε κρυφίως από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του –για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν είχε συζητήσει απευθείας μαζί του– προτείνοντας, ως πολιτικό συμβιβασμό, ένα χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή για τη Γαλλία στο μελλοντικό Σώμα των Επιτρόπων.

Και καταλήγει, σημειώνοντας ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων – που για άλλη μια φορά καταδεικνύουν αμφισβητήσιμη διακυβέρνηση – ότι δεν μπορεί πλέον να ασκεί τα καθήκοντά του ως Επίτροπος. Οι σχέσεις Φον Ντερ Λάιεν – Μπρετόν ήταν τεταμένες από τότε που ο τελευταίος αμφισβήτησε το στυλ διαχείρισης και τη δεοντολογία της, μετά τον διορισμό στα τέλη Ιανουαρίου του Γερμανού Μάρκους Πίεπερ ως ειδικού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε υψηλά αμειβόμενη θέση στην Επιτροπή.

Η διαμάχη οδήγησε σε ψήφο δυσπιστίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της κας φον ντερ Λάιεν, στη μέση της εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου και τελικά στην απόσυρση του κ. Πίεπερ.

Για την ώρα, δεν είναι ξεκάθαρο αν η κίνηση Φον ντερ Λάιεν ήταν μια εκδίκηση σε κρύο πιάτο ή αν βασίστηκε σε ζητήματα ισοτιμίας ή σε αποκλίσεις απόψεων. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η Γαλλία θα διορίσει γυναίκα στη θέση του Μπρετόν, όπως επισημαίνουν τώρα οι Πράσινοι. Δεν αποκλείεται πάντως η υπόθεση να έχει πολιτική συνέχεια αν ο Τιερί Μπρετόν αναλάβει υπουργική θέση στη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, που ετοιμάζει να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Προσώρας, δεν υπάρχει αντίδραση από την Κομισιόν και δεν είναι γνωστό πόσο πλήρης θα είναι η λίστα Επιτρόπων που θα παρουσιάσει αύριο στους Προέδρους των πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Φον Ντερ Λάιεν, καθώς υπάρχει ασυνενοησία με τις προτάσεις Σλοβενίας και Μάλτας  αλλά και διαφορετική θεώρηση για το πότε θα ξεκινήσει η νέα θητεία της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιμένει ότι η ημερομηνία έναρξης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να είναι η 1η Νοεμβρίου. Η θητεία του τρέχοντος Σώματος των Επιτρόπων λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά η 1η Δεκεμβρίου μοιάζει πιο πιθανή ημερομηνία έναρξης, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν οι ακροάσεις στις Επιτροπές της Ευρωβουλής και η τελική έγκριση από την Ολομέλεια του Σώματος.