Η προεκλογική μάχη στις ΗΠΑ με φόντο τα crypto και η αδυναμία του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια “Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα” που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

Όσο πάει γίνεται και καλύτερο! Όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η μεταστροφή του πρώην και επικρατέστερου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπέρ των κρυπτονομισμάτων φαίνεται ολοκληρωτική.

Σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο που διοργανώθηκε από τους David Sacks και Chamath Palihapitiya, στην οποία συγκεντρώθηκαν εξέχοντες επιχειρηματίες και επενδυτές του χώρου της νέας τεχνολογίας, δήλωσε «ότι θα είναι ο πρόεδρος των κρυπτονομισμάτων», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Δεν είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα από τότε που ο Τραμπ έγινε ιστορικά ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δέχθηκε δωρεές σε Bitcoin, αναγνωρίζοντάς το ως μέσο πληρωμής, έστω και έμμεσα.

Υπενθυμίζουμε πως στο όχι και τόσο μακρινό 2021, είχε δηλώσει ότι το Bitcoin είναι μια απάτη. Πως δεν του αρέσει επειδή είναι άλλο ένα νόμισμα που ανταγωνίζεται το δολάριο. Και φυσικά, δεν ήταν οι μόνες δηλώσεις σε ανάλογο ύφος και περιεχόμενο που είχε προβεί για το θέμα!

Με το δίκιο σας θα αναρωτηθείτε πόσο σίγουροι είμαστε πως πρόκειται για ειλικρινείς προθέσεις ή για υποκριτικές προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Πράγματι, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, δεδομένου πως ο Τραμπ δεν έχει παρουσιάσει λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη πολιτική του για τον κλάδο. Έχει αναφέρει μόνο κάποιες αόριστες απόψεις περί περιορισμού της υπερβολικής ρύθμισης.

Σε αυτό όμως που είμαστε βέβαιοι είναι πως πλέον δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι στις ΗΠΑ είναι φιλικά προσκείμενοι στα κρυπτονομίσματα. Υπολογίζονται πως 50 εκατομμύρια άνθρωποι διαθέτουν έστω και ελάχιστη ποσότητα ψηφιακών νομισμάτων στην κατοχή τους. Η πολιτική ισχύς που διαθέτουν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν πως η ευνοϊκή στάση του Τραμπ έναντι των crypto, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του και νυν πρόεδρο Μπάιντεν, ίσως κρίνει την αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Στη συγκέντρωση που αναφέραμε στην αρχή, ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι η σταυροφορία των Μπάιντεν – Γκένσλερ (επικεφαλής της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς) κατά της κρυπτονομισμάτων θα σταματήσει μέσα σε μία ώρα μιας δεύτερης διακυβέρνησής του! (stop Joe Biden’s crusade to crush crypto).

Δεν είναι όλοι οι Δημοκρατικοί αντίθετοι. Είκοσι ένας βουλευτές αψήφησαν την απειλή βέτο του Μπάιντεν και μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους συνάδελφους τους τάχθηκαν υπέρ ενός ψηφίσματος για την ανατροπή των κανονισμών που επιθυμεί να υποβάλει η SEC για τη ρύθμιση του οικοσυστήματος των crypto.

Όπως δήλωσε στο Χ (πρώην Twitter) ο βουλευτής Γουάιλι Νίκελ, ένας Δημοκρατικός που εμφανίζεται ως υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων, «δεν μπορεί να παραδώσει αυτό το θέμα στους Ρεπουμπλικάνους. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν πρέπει να είναι κομματικό ζήτημα».

Ωστόσο άλλοι Δημοκρατικοί, όπως η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, πρωταγωνιστούν στον αγώνα εναντίον τους. Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να εμποδίσουν την ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων. Η ίδια η γερουσιαστής έχει προτείνει ακόμη και νομοθεσία που θα απαγόρευε ουσιαστικά την εξόρυξη Bitcoin στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζοντας τους εξορύκτες ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, απαιτώντας πρότυπα κατά του ξεπλύματος χρήματος, παρά το γεγονός ότι οι ανθρακωρύχοι δεν φυλάσσουν περιουσιακά στοιχεία πελατών.

Οι «κακές γλώσσες» ισχυρίζονται πως όλα αποτελούν μέρος ενός συντεταγμένου σχεδίου προς την πορεία για το -εξαιρετικά αμφιλεγόμενο- ψηφιακό νόμισμα των κεντρικών τραπεζών (CBDC). Η επέκταση των CBDCs θα ήταν πολύ πιο εύκολη χωρίς εναλλακτικές λύσεις.

Η εικόνα της αγοράς

Για την ώρα πάντως, όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα, η τιμή του Bitcoin υποχωρεί 3,2%, καθώς διέσπασε τη στήριξη των 69.300 δολαρίων. Πλέον πλησιάζει την επόμενη μεγάλη στήριξη των 67.300 δολαρίων (καφέ οριζόντια γραμμή). Αν δεν κρατήσει και αυτό το επίπεδο τιμών, η επόμενη γραμμή άμυνας είναι στις 64.600 δολάρια.

Μια εξήγηση για την αδυναμία ανόδου του Bitcoin, παρά τη συνεχόμενη εισροή κεφαλαίων στα ETFs, είναι ότι εξαιτίας του halving, οι λιγότερο ανταγωνιστικοί miners βγαίνουν εκτός λειτουργίας. Κλείνοντας την επιχείρησή τους, πουλάνε ό,τι νομίσματα έχουν στην κατοχή τους.

Στο παρακάτω διάγραμμα, η μπλε γραμμή απεικονίζει το συνολικό hash rate, δηλαδή το σύνολο της υπολογιστικής ισχύος του δικτύου. Μπορεί σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα να είναι αυξημένο περίπου 50%, αλλά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια υποχώρηση, η οποία οφείλεται στην απενεργοποίηση παλιών μηχανημάτων που είναι ασύμφορο να λειτουργούν αυτή την περίοδο.

 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία η 3η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Με περισσότερες σελίδες και ενημερωμένο με τις πρόσφατες εξελίξεις στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε από το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

Πηγή: euro2day.gr