Τη Δύση να άρει τις κυρώσεις σε βάρος του Αφγανιστάν κάλεσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. Η χώρα κυβερνάται από τους Ταλιμπάν, και ζητείται τώρα από τη Δύση να αναλάβει την «ευθύνη» της ανοικοδόμησης της χώρας που έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Ωστόσο, ο Λαβρόφ δεν είπε εάν η Ρωσία πρόκειται να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο της με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

«Καλούμε με σθεναρό τρόπο τις χώρες της Δύσης να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους για την μετά τη σύγκρουση ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, να άρουν τις κυρώσεις και να επιστρέψουν στην Καμπούλ τα περιουσιακά της στοιχεία», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την έναρξη συζητήσεων για το Αφγανιστάν.

Οι συζητήσεις αυτές συγκεντρώνουν σήμερα στη Μόσχα απεσταλμένους από το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της διπλωματίας του Αμίρ Χαν Μουτάκι, και από γειτονικές χώρες στη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία.

Η Ρωσία είναι «πεπεισμένη ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένας ρεαλιστικός διάλογος με τις αρχές που βρίσκονται στην εξουσία στο Αφγανιστάν», τόνισε ο Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι ένας «εποικοδομητικός διάλογος» με το καθεστώς των Ταλιμπάν «συμβαδίζει με τα συμφέροντα ασφαλείας και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής».

Οι Ταλιμπάν βρίσκονται στη λίστα της Ρωσίας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις από το 2003, κάτι που δεν εμποδίζει τη Μόσχα να έχει σχέσεις μαζί τους και να δέχεται στο έδαφός της απεσταλμένους του.

Η Μόσχα εμφανίζεται συμφιλιωτική από την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ έκανε σήμερα λόγο, από την πλευρά του, για μια «αμοιβαία επωφελή» συνεργασία με τις ειδικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν.

Οι ρωσικές αρχές ανησυχούν πάνω από όλα για την ασφάλεια των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στην κεντρική Ασία που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, και την εμφάνιση εκεί νέων τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Η Ρωσία, που έχει στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν, χώρα γειτονική του Αφγανιστάν, θεωρεί «απαράδεκτη» μια πιθανή ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών «τρίτων χωρών» σε αφγανικό έδαφος ή σε γειτονικές χώρες «όποιο κι αν είναι το πρόσχημα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ