Ανησυχητικές πληροφορίες έρχονται στο φως σχετικά με τα φάρμακα απώλειας βάρους, όπως το Mounjaro και το Ozempic. Οι γιατροί προειδοποιούν για έναν σπάνιο αλλά δυνητικά θανατηφόρο κίνδυνο ηπατικής ανεπάρκειας, μετά από τη θεραπεία μιας 24χρονης δασκάλας που υπέστη σοβαρή ηπατική βλάβη.

Παρά το γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά στοχεύουν στην απώλεια βάρους, ορισμένες περιπτώσεις έχουν δείξει ότι η ταχεία απώλεια λίπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή και υπερφόρτωση του ήπατος, οδηγώντας σε οξεία ηπατική βλάβη. Οι γιατροί επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα και προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα.

Γιατροί από το Κουβέιτ προειδοποιούν για μια σπάνια αλλά θανατηφόρα παρενέργεια που συνδέεται με τα φάρμακα απώλειας βάρους, μετά τη θεραπεία μιας 24χρονης ασθενούς με ηπατική ανεπάρκεια. Η ασθενής, η οποία λάμβανε υψηλή δόση Mounjaro, ανέπτυξε σοβαρά συμπτώματα όπως έντονος εμετός, ναυτία και πόνους στο στομάχι επτά μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας. Οι εξετάσεις έδειξαν «ανησυχητικά» επίπεδα ηπατικών ενζύμων, που έθεταν τη ζωή της σε άμεσο κίνδυνο.

Η ασθενής, η οποία είχε Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) 34, αντιμετωπίστηκε στην Εντατική Μονάδα με μετάγγιση πλάσματος για την απομάκρυνση των τοξινών από το αίμα της. Παρά το γεγονός ότι η περίπτωση της ήταν οριακή, τελικά αποφεύχθηκε η ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος.

Η περίπτωση αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «European Journal of Case Reports», με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι το Mounjaro πιθανόν προκάλεσε την ηπατική βλάβη. Ένα αντίστοιχο περιστατικό καταγράφηκε και πέρυσι στις ΗΠΑ, με έναν 37χρονο ασθενή να υποφέρει από παρόμοια ηπατική βλάβη μετά από τη λήψη του ίδιου φαρμάκου. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί αυτή την αντίδραση, ωστόσο πιστεύουν ότι οι υψηλές δόσεις μπορεί να μειώνουν το λίπος στο ήπαρ με ταχείς ρυθμούς, οδηγώντας σε βλάβη των υγιών κυττάρων.

Αν και το Mounjaro δεν έχει συνδεθεί με ηπατικές βλάβες σε κλινικές δοκιμές, οι γιατροί επισημαίνουν ότι η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να υπερφορτώσει το ήπαρ, προκαλώντας φλεγμονή. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοιου είδους θεραπείες πρέπει να παρακολουθούνται στενά για πιθανές παρενέργειες, όπως επισημαίνουν οι γιατροί από το Νοσοκομείο Adan στο Κουβέιτ.