Η Χίσλοπ για το “φιρμάνι” στον Έλγιν: Με τον νέο διευθυντή στο Βρετανικό Μουσείο και τη νέα κυβέρνηση ίσως γίνει κάτι μεγάλο

«Για χρόνια, το μουσείο έχει πει ότι ήταν νόμιμο που είχε πάρει τα γλυπτά ο Έλγιν, αλλά τώρα ξέρουμε ότι ήταν όχι μόνο κλέφτης, ήταν και ένας ψεύτης» ανέφερε η αγαπητή στο ελληνικό κοινό βρετανίδα συγγραφέας με τις σπουδαίες εκδοτικές επιτυχίες, Βικτόρια Χίσλοπ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, σχετικά με το οθωμανικό φιρμάνι στον Έλγιν, το οποίο η Τουρκία δια της εκπροσώπου της στην UNESCO, διαβεβαίωσε πως “δεν το αναγνωρίζει”.

«Είναι πολύ καλά νέα που η εκπρόσωπος της Τουρκίας έχει πει ότι δεν είχε γραφτεί φιρμάνι. Είναι κάτι που είπε ο Έλγιν, ότι είχε τέτοια άδεια, αλλά δεν έχουν βρει στο μουσείο κάτι τέτοιο, έχουν μόνο μια μετάφραση για ένα γράμμα που λέει μερικά πράγματα για το τι μπορούσε να κάνει ο Έλγιν, δεν είχε σφραγίδα από τον Σουλτάνο» επισήμανε.

Αυτό το οποίο ήρθε από την πλευρά της εκπροσώπου της Τουρκίας στην UNESCO, αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στην ελληνική φαρέτρα των επιχειρημάτων, σημείωσε η κ. Χίσλοπ, «το δίνει τελικά, το γεγονός ότι ο Έλγιν δεν είχε την άδεια που είχε πει ότι είχε και το μουσείο δεν έχει ποτέ δει το φιρμάνι. Πίστευαν ότι ο Έλγιν ήταν ψεύτης».

Ενισχύεται το ελληνικό επιχείρημα ότι τα Γλυπτά εκλάπησαν, σύμφωνα με τη Βρετανίδα συγγραφέα, ενώ επηρεάζει και τη βρετανική κοινή γνώμη έτι περαιτέρω υπέρ της ελληνικού αιτήματος, ασκώντας επιπλέον πίεση στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας. «Φέτος έχει καινούριο διευθυντή στο μουσείο που αρχίζει την δουλειά του σε λίγες εβδομάδες και επίσης θα έχουμε καινούργια κυβέρνηση και νομίζω με τα δύο, ίσως κάτι μεγάλο θα αλλάξει. Και τώρα νομίζω ότι μπορούμε να πάμε μπροστά. Ελπίζω. Είμαι αισιόδοξη. Μακάρι. Είναι σημαντική μέρα, πάρα πολύ» είπε καταλήγοντας η συγγραφέας, σημειώνοντας ότι η μεγάλη μερίδα της βρετανικής κοινής γνώμης, θέτει το ζήτημα της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, συμπορευόμενη με την UNESCO.