Η Βρετανία στο «κόκκινο» – Νέος πρωθυπουργός με 326 έδρες ο Σερ Κιρ Στάρμερ

Ο Σερ Κιρ Στάρμερ κέρδισε τον μαγικό αριθμό των 326 εδρών και θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Νωρίτερα δήλωσε όταν κέρδισε την εκλογική του περιφέρεια Holborn & St Pancras: «Απόψε, οι άνθρωποι εδώ και σε όλη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για αλλαγή. Ψηφίσατε, τώρα είναι η ώρα να φέρουμε αποτελέσματα». Στις 11 π.μ., τοπική ώρα ο νέος πρωθυπουργός θα μεταφερθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο. Εκεί, θα κληθεί επίσημα να σχηματίσει κυβέρνηση, προτού επιστρέψει στο Νο 10.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Ο Ρίσι Σούνακ παραδέχτηκε την ήττα του λέγοντας κατά τη δήλωσή του στο Richmond & Northallerton, στην εκλογική του περιφέρεια όπου διατήρησε την έδρα του: “Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε αυτές τις γενικές εκλογές και τηλεφώνησα στον Σερ Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρώ για τη νίκη του”, είπε.

«Θα κατευθυνθώ τώρα στο Λονδίνο, όπου θα πω περισσότερα για το αποψινό αποτέλεσμα, πριν εγκαταλείψω τη θέση του πρωθυπουργού, στην οποία έχω δώσει τα πάντα».

Το Εργατικό Κόμμα είναι σε πορεία για μια συντριπτική νίκη, ενώ οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν τη χειρότερη εκλογική τους νύχτα στην ιστορία τους, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. H προδιαγεγραμμένη συντριπτική νίκη του Σερ Κιρ Σταρμερ θα είναι ελαφρώς μικρότερη από την πλειοψηφία των 179 εδρών που κέρδισε ο Τόνι Μπλερ το 1997 και το κόμμα μπορεί να το επιτύχει με μικρότερο ποσοστό ψήφων από αυτό που είχε κερδίσει ο πρώην ηγέτης Τζέρεμι Κόρμπιν το 2017, σύμφωνα με τον γκουρού των δημοσκοπήσεων , Σερ Τζον Κέρτις.

Τα exit poll προβλέψαν ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν 410 έδρες με συνολική πλειοψηφία 170 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων. Αυτό συγκρίνεται με μια πρόβλεψη για μόλις 131 έδρες για τους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ που θα ήταν ο χαμηλότερος αριθμός εδρών στην ιστορία του κόμματος.

Χάνουν έδρες

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Grant Shapps και ο Alex Chalk, ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι οι δύο πρώτοι υπουργοί που χάνουν τις έδρες τους, συμπεριλαμβανομένων των Jacob Rees-Mogg, Penny Mordaunt και Johnny Mercer. Συνολικά οκτώ μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχασαν τις έδρες τους , αριθμός ρεκόρ,ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν αρκετοί άλλοι.

Η Ρέιτσελ Ριβς των Εργατικών, η οποία φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπ οικονομικών σε λίγες ώρες, δήλωσε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, αλλά ήταν «σαφές ότι ο βρετανικός λαός ψήφισε για αλλαγή» και ένα “φωτεινότερο μέλλον” υπό την ηγεσία του Σερ Κιρ Στάρμερ. Στην ομιλία της για τη νίκη στη Δυτική Λιντς και το Pudsey, είπε: «Δεν θα σας απογοητεύσουμε και ανυπομονώ να ξεκινήσω».

Μεταρρύθμιση

Ο Νάιτζελ Φάρατζ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, στην όγδοη του προσπάθεια. Ο ηγέτης του Reform UK θα εκπροσωπήσει την έδρα του Clacton στο Έσσεξ.

Μιλώντας μετά το αποτέλεσμα, δήλωσε: “Πιστεύω ότι αυτό που πέτυχε το Reform UK σε λίγες μόνο εβδομάδες είναι πραγματικά εξαιρετικό.”

Πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει κανένας ενθουσιασμός για το Εργατικό Κόμμα. Αυτή η κυβέρνηση των Εργατικών θα αντιμετωπίσει προβλήματα – πολύ, πολύ γρήγορα. Ερχόμαστε για τους Εργατικούς, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα σε κάτι που θα σας εκπλήξει όλους.”

Βρετανικός τύπος

Η εφημερίδα Sun αναφέρει ότι τα δεδομένα της δημοσκόπησης εξόδου, που υποδηλώνουν ότι οι Εργατικοί είναι σε πορεία για μια πλειοψηφία 170 εδρών, σημαίνουν ότι η Βρετανία έχει δει «κόκκινο». Η εφημερίδα προσθέτει ότι η απόφαση του Ρίσι Σούνακ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές «αντεπιτέθηκε».

Αν η δημοσκόπηση εξόδου αποδειχθεί ακριβής, θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα για το Συντηρητικό Κόμμα στη σύγχρονη εποχή, αναφέρει η Daily Telegraph. Η εφημερίδα λέει ότι ο Ρίσι Σούνακ θα αναμενόταν να παραιτηθεί από ηγέτης του κόμματος την Παρασκευή, αλλά ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τον έχουν παροτρύνει να παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλεγεί διάδοχος. “Ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός θα εξαρτηθεί από το ποια μεγάλα στελέχη των Τόρις επέζησαν από την εκλογική νύχτα,” προσθέτει.

Η Guardian αναφέρει ότι οι προβλέψεις της δημοσκόπησης εξόδου “φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το μήνυμα των Εργατικών για ‘ώρα για αλλαγή’ βρήκε ανταπόκριση στους ψηφοφόρους μετά από χρόνια χάους και διαίρεσης”. Προσθέτει ότι η πρόβλεψη της δημοσκόπησης εξόδου φαίνεται να υποδηλώνει ότι το Reform UK έχει “περιορίσει την ψήφο των Συντηρητικών”.