Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, επιχειρώντας στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής κίνησης να διαχειριστεί τη χρόνια και βαριά δυσλειτουργία που προκαλεί η έλλειψη τουλάχιστον 39 παθολόγων σε 14 νοσοκομεία της χώρας, από τα νησιά και την Πελοπόννησο μέχρι τη βόρεια Ελλάδα.

Η πρόσκληση σε 150 ιδιώτες γιατρούς των αντίστοιχων περιοχών (Κως, Σαντορίνη, Σητεία, Ιεράπετρα, Πύργος, Σπάρτη, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς και Διδυμότειχο) μέσω των Ιατρικών τους Συλλόγων, να συνδράμουν στις εφημερίες του ΕΣΥ, «να βάλουν πλάτη» όπως ζητά τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, είχε πολύ μικρή ανταπόκριση, μόλις 6 απάντησαν θετικά.

Αντιθέτως, πολύ μεγάλη ήταν η αντιπαράθεση που πυροδότησε στην ιατρική κοινότητα, μεταξύ γιατρών ΕΣΥ και ιδιωτών γιατρών, με τα προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων, τους εκάστοτε τοπικούς φορείς και φυσικά με το υπουργείο Υγείας. Η ηγεσία του παραδέχεται τις ελλείψεις ιατρών, ωστόσο εγκαλείται για αποσπασματικές προτάσεις και λύσεις, που δεν φτάνουν στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στους χαμηλούς μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ και στην αύξησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε αυτή την επιχειρησιακή προσπάθεια επέλεξε μάλιστα να προτάξει τα «υποχρεωτικά μέτρα» για τους ιδιώτες γιατρούς που έχει στη φαρέτρα της, ενώ ζητούσε – και ζητά- συνεργασία και συναίνεση. Η επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών, που τέθηκε την προπερασμένη εβδομάδα, «εξαφανίστηκε» γρήγορα καθώς κλιμάκωσε τις αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα και τη θέση της πήρε ο επαπειλούμενος αποκλεισμός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τους ιδιώτες που αρνούνται τη συνεργασία με το ΕΣΥ. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, το υπουργείο προχώρησε στην έκδοση σχετικής εξουσιοδοτικής απόφασης, όπως οριζόταν στον νόμο 4931/2022 κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα – κίνηση ενδεικτική και της πρόθεσης της Αριστοτέλους.

Πηγή: ygeiamou.gr