Ινδία: Προβάδισμα του κόμματος του πρωθυπουργού Ν. Μόντι με 188 έδρες δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Το κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του πρωθυπουργού, Narendra Modi, προηγείται στην τάση των ψηφοφοριών σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Έχει προβάδισμα σε 188 από τις 392 έδρες εκ των οποίων η Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας (ECI) έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταμετρήσεις το BJP προβάλλεται ως η ηγετική πολιτική δύναμη στην ασιατική χώρα, αν και οι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων αλλά και οι αναλυτές συμφωνούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Η ECI δεν διευκρινίζει το ποσοστό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί, επομένως η τάση μπορεί να ποικίλλει καθώς προχωρά η καταμέτρηση. Η Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας άρχισε να αθροίζει τις ψήφους των γενικών εκλογών για τις 543 έδρες της Κάτω Βουλής. Σε αυτή τη ψηφοφορία συμμετείχαν σχεδόν 650 εκατομμύρια άνθρωποι για περισσότερες από έξι εβδομάδες.

Η καταμέτρηση ξεκίνησε στις 08:00 με την αποδελτίωση των ταχυδρομικών ψηφοδελτίων, πριν συνεχιστεί η άθροιση των ψήφων στα ηλεκτρονικά μηχανήματα στα κέντρα άθροισης που βρίσκονται στις μισές χίλιες επίμαχες εκλογικές περιφέρειες.

Αυτή είναι η μόνη φάση της εκλογικής διαδικασίας που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα με τη διαλογή των ψήφων σχεδόν ένός δισεκατομμυρίου ψηφοφόρων που χρειάστηκαν επτά φάσεις για να ψηφίσουν μεταξύ 19 Απριλίου και 1ης Ιουνίου, σε ομάδες άνω των 100 εκατομμυρίων ψηφοφόρων η καθεμία.

Ενώ οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αναφέρουν τον πρωθυπουργό ως το μεγάλο φαβορί για τη νίκη, η αβεβαιότητα αυτών των εκλογών φαίνεται πάνω από όλα στο πόσες έδρες θα κερδίσει το κόμμα του.
Ο Ινδουιστής εθνικιστής ηγέτης έχει κάνει σκληρή εκστρατεία αναζητώντας περισσότερες από 350 έδρες, οι οποίες μπορούν να του δώσουν τα δύο τρίτα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την υπερδύναμη να προωθήσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα, αυτό το αποτέλεσμα θα δώσει μια πραγματική εικόνα για τη δύναμη των αντιπάλων του Μόντι, ενός αντιπολιτευόμενου συνασπισμού που ονομάστηκε Εθνική Συμμαχία για την Ανάπτυξη της Ινδίας ή απλώς ΙΝΔΙΑ, που περιλαμβάνει το ιστορικό Κόμμα του Ινδικού Κογκρέσου της δυναστείας Νεχρού Γκάντι.

Πηγή: EFE