Ινφαντίνο: «Το μεγαλύτερο σόου που έχει δει ποτέ ο κόσμος το Μουντιάλ 2026»

Αντίστροφη μέτρηση: σε δυο χρόνια από σήμερα, στις 11 Ιουνίου 2026, θα ξεκινήσει στην Πόλη του Μεξικού, στο εμβληματικό “Estadio Azteca”, το 23ο Παγκόσμιο Κύπελλο, μεγαλύτερο στην ιστορία με 48 ομάδες, που θα φιλοξενήσουν Καναδάς, Μεξικό και ΗΠΑ.

Μαζί με τους φιλάθλους σε κάθε ποδοσφαιρική γειτονιά του πλανήτη και ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο «μετράει αντίστροφα τις ημέρες» ακριβώς δύο χρόνια πριν  από την έναρξή του.

«Θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός, το μεγαλύτερο σόου, το μεγαλύτερο τουρνουά που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Θα είναι επίσης το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των εποχών, με ρεκόρ 48 ομάδων και φιλοξενούμενο από 16 πόλεις σε τρεις χώρες, τον Καναδά, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, δίπλα στο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα δώσει στη νικήτρια ομάδα μετά τον τελικό στη Νέα Υόρκη -Νιου Τζέρσεϊ στις 19 Ιουλίου 2026.

«Μετράω αντίστροφα τις ημέρες, σίγουρα. Όπως όλοι. Δύο χρόνια φαίνονται πολύ μακριά, αλλά ξέρουμε ότι είναι πολύ, πολύ κοντά», είπε ο κ. Ινφαντίνο.

«Σε δύο χρόνια από τώρα, ο κόσμος θα μείνει ακίνητος και θα παρακολουθεί τι συμβαίνει στη Βόρεια Αμερική. Το τρόπαιο είναι ήδη εδώ, έτοιμο και όλοι ετοιμαζόμαστε, προετοιμαζόμαστε για τη διοργάνωση, προετοιμάζουμε τα πάντα».

Το “Estadio Azteca” – ένας από τους τρεις χώρους στο Μεξικό μαζί με το «Estadio Monterrey» και το «Estadio Guadalajara» – θα γράψει ιστορία στο τουρνουά, έχοντας επίσης φιλοξενήσει τους εναρκτήριους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1970 και το 1986: «Θα είναι το πρώτο στάδιο που θα φιλοξενήσει τρεις εναρκτήριους αγώνες ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου», είπε ο Πρόεδρος της FIFA.

«Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό και το να το ζήσουμε σε ένα εμβληματικό στάδιο όπως το «Azteca» είναι κάτι πολύ, πολύ σημαντικό. Όλοι γνωρίζουμε τα επικά παιχνίδια, τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου  που έχουν παιχτεί εκεί στο παρελθόν, απόλυτους πρωταθλητές όπως ο Πελέ και ο Ντιέγκο Μαραντόνα που έπαιξαν και κέρδισαν στο “Azteca”».

Ως περαιτέρω υπενθύμιση ότι το τουρνουά πλησιάζει, διεξάγονται αρκετοί προκριματικοί αγώνες. Δεκαοκτώ αγώνες στα προκριματικά της ασιατικής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου (AFC), ολοκληρώνοντας τον δεύτερο γύρο των προκριματικών και καθορίζοντας ποιες 18 ομάδες προχωράνε στην τρίτη φάση.

Στο πρόγραμμα επίσης αγώνες στη Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική (Concacaf) και στη συνομοσπονδία αφρικανικού ποδοσφαίρου (CAF), ενώ η μπάλα άρχισε να…κυλάει στη Νότια Αμερική τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ο πρόεδρος της FIFA είπε ότι οι προετοιμασίες είναι σε καλό δρόμο στις τρεις διοργανώτριες χώρες: «Στις διοργανώτριες πόλεις, φυσικά, συνεργαζόμαστε με τις αρχές, με τους ιδιοκτήτες και τους χειριστές σταδίων, με τις τοπικές κοινότητες», είπε για τις δύο καναδικές, τρεις μεξικανικές και 11 αμερικάνικες εγκαταστάσεις. «Υπάρχει φανταστική συνεργασία παντού. Ανυπομονούν για εκατομμύρια  φιλάθλους από όλο τον κόσμο. Τα γήπεδα είναι απολύτως όμορφα».

Και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα, υπάρχουν εκδηλώσεις που σχεδιάζονται, που πραγματοποιούνται, είτε με τις αρχές, είτε με τους συνεργάτες μας, τους χορηγούς, τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς».

Τα επερχόμενα ορόσημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 περιλαμβάνουν κληρώσεις προκριματικών τόσο στην Ασία όσο και στην Ωκεανία. Τα προκριματικά στη Ασία θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο με 18 έθνη να διεκδικούν οκτώ απευθείας θέσεις, ενώ οι αγώνες στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Ωκεανίας θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο με 11 έθνη να διαγωνίζονται για μία απευθείας θέση.

Τα προκριματικά της Ευρώπης, εν τω μεταξύ, έχουν προγραμματιστεί μεταξύ Μαρτίου 2025 και Μαρτίου 2026, με 16 διαθέσιμες θέσεις για ευρωπαϊκές ομάδες.

Πηγή: ertsports.gr