Ηνωμένα Έθνη: Αναστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την προσωρινή προβλήτα για λόγους ασφαλείας

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού ανακοίνωσε την αναστολή της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας των ΗΠΑ στα ανοιχτά της Γάζας λόγω «ανησυχιών για την ασφάλεια».

Η διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Σίντι ΜακΚέιν, δήλωσε χτες Κυριακή ότι το πρόγραμμα είχε «παύσει» τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από την προβλήτα των ΗΠΑ που χτίστηκε στη Γάζα, λέγοντας ότι «ανησυχεί για την ασφάλεια».

Η κα ΜακΚέιν ξεκαθάρισε ότι,  θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι βρισκόμαστε σε ασφαλείς συνθήκες και σε ασφαλές έδαφος πριν συνεχίσουμε τις εργασίες μας, αλλά οι επιχειρήσεις μας συνεχίζονται στο βορρά και το νότο.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ για διακοπή φαίνεται να είναι η τελευταία οπισθοδρόμηση για τη θαλάσσια οδό των ΗΠΑ, η οποία ιδρύθηκε για να προσπαθήσει να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στον πεινασμένο λαό της Γάζας.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν παρείχαν περαιτέρω λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα διαρκέσει η παύση.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, Centcom, εξέδωσε μια δήλωση αρνούμενη κάθε ρόλο στη χρήση της πλωτής αποβάθρας στην επιχείρηση για τη διάσωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στο στρατόπεδο Nuseirat στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπήρξαν αναφορές για δυνάμεις που εισέρχονταν στον καταυλισμό για να απελευθερώσουν τους ομήρους υπό ανθρωπιστική κάλυψη μέσω οχημάτων βοήθειας που προέρχονταν από την πλωτή προβλήτα.