Ιωάννινα: Πάρτι γενεθλίων με ποτά και τούρτες στις φυλακές

Στον απόηχο των συνεχών αποκαλύψεων για την εγκληματική οργάνωση στις φυλακές Ιωαννίνων που διακινούσε ναρκωτικά, ξέπλενε μαύρο χρήμα και θησαύριζε, αυτές οι εικόνες που αποτυπώνουν τα όσα συνέβαιναν κατά διαστήματα πίσω από τις κλειστές πόρτες της κεντρικής πύλης.

Ένα πάρτι γενεθλίων, στο οποίο δίνουν το παρών κρατούμενοι, ακόμα και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, με τον εορτάζοντα, όπως φαίνεται στο βίντεο, να έχει μπροστά του μια τούρτα και να δέχεται ευχές από τα άτομα που τον πλησιάζουν. Στο τραπέζι διακρίνονται από ποτά μέχρι τσιγάρα και κινητά τηλέφωνα.

H μάζωξη μάλιστα δεν γίνεται μυστικά σε κάποιο κελί αλλά σε ένα μεγάλο διάδρομο που έχει τοποθετηθεί το τραπέζι. Για μήνες, όπως αποκαλύπτεται, μια ομάδα κρατουμένων, σωφρονιστικών και διοικητικών υπαλλήλων, σε συνεργασία με αστυνομικό, αποκόμιζε μεγάλα χρηματικά χρηματικά ποσά από διακίνηση ναρκωτικών, εντός αλλά και εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, συνελήφθησαν 8 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. 3 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, 2 έγκλειστοι κρατούμενοι, ένας αστυνομικός και δύο ιδιώτες διοικητικοί υπάλληλοι των φυλακών.

Οι παρακολουθήσεις έφεραν στο φως διαλόγους μελών της οργάνωσης, για τη διακίνηση ναρκωτικών και τα χρήματα που έφταναν στα χέρια τους.

-Υποδιευθυντής: Πάει Αθήνα να φέρει λεφτά; Τι λεφτά; Όχι κανένα ποσό τρελό

-Κρατούμενος: 21 είναι

-Διοικητική υπάλληλος: Β…;

-Υποδιευθυντής: Τι; 21; Ευρώ; Όχι και τόσα λεφτά… Θες να τα φέρει 2-2; 3-3; Δωσ’τους κάνα (ακατάλληπτη φράση). Δώσ’ τον άλλον να φέρει 1.5.

Αρχηγός ήταν ένας Αλβανός βαρυποινίτης, που συντόνιζε τα πάντα και ήταν ο τελικός αποδέκτης των εσόδων.

-Κρατούμενος: Θα μου φέρουν κάτι λεφτά αύριο εμένα. Οκτώμισι, εννιά;

-Υποδιευθυντής: Κατοστάρικα;

-Κρατούμενος: Χιλιάδες…

-Υποδιευθυντής: Δεν μπαίνουν οχτώμισι χιλιάδες έτσι. Πρέπει να στα φέρουν πέντε φορές.

-Κρατούμενος: Αφού θα έρθουν 2 άτομα ρε. Από τέσσερις.

-Υποδιευθυντής: Μην κάνεις μ…ες. Φαίνονται.

-Κρατούμενος: Θα έρθουν από Κέρκυρα ρε φίλε…

-Υποδιευθυντής: Ε, αυτά όμως είναι λεφτά. Όταν είναι πολλά, πρέπει να βάζεις αποδείξεις. Ότι είναι από τράπεζες κι αυτά. Ας φέρει δύο χιλιάρικα, ας σου ξαναφέρει δύο χιλιάρικα.

-Διοικητική υπάλληλος: Τι 21; Είσαι στα καλά σου μωρέ;

-Κρατούμενος: Ναι

-Διοικητική υπάλληλος: Δεν γίνεται αυτό που λες. Θα μας πάνε φυλακή. Θα μπούμε φυλακή με αυτό. Αν ήταν λίγα, εύκολο. Θα μπούμε φυλακή. Είναι πάρα πολλά. Δεν δικαιολογούνται

-Κρατούμενος: Δεν θέλω να τα δικαιολογήσεις

-Διοικητική υπάλληλος: Πας καλά παιδάκι μου; Και που να τα βάλω; Στο βρακί μου;

-Κρατούμενος: Πάρτα έξω. Αν τα πάρεις τα λεφτά και τα βάλεις κάπου; Δεν θα μας πιάσουν. Κρύψτα κάπου.

-Διοικητική υπάλληλος: Με εκθέτεις. Δεν σε νοιάζει. Ούτε και αυτήν τη νοιάζει (αναφερόμενη στη λογίστρια)

Ο αστυνομικός και μία συλληφθείσα ήταν μεσάζοντες των συναλλαγών, που παραλάμβαναν τα χρηματικά ποσά και τα παρέδιδαν στον αρχηγό της οργάνωσης, είτε σε απευθείας συναντήσεις μαζί του είτε μέσω κατάθεσης στον ατομικό λογαριασμό του μέσω του λογιστηρίου.

Οι έρευνες για τυχόν συνεργούς των συλληφθέντων συνεχίζονται με τις εικόνες από το πάρτι που πήραν μέρος μέσα στις φυλακές να δείχνουν τα όσα συνέβαιναν και τους έκαναν να αισθάνονται σίγουροι ότι δεν κινδυνεύουν από κανέναν.