Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Ιορδανοί προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τους βουλευτές τους μέσα σε κλίμα που χαρακτηρίζεται από την οικονομική δυσπραγία και τον πόλεμο στη λωρίδα της Γάζας, ο οποίος παραμένει στο κέντρο των ανησυχιών.

Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές στην Ιορδανία μετά την υιοθέτηση ενός νέου νόμου τον Ιανουάριο 2022, που αύξησε τον αριθμό των εδρών στο κοινοβούλιο από 130 σε 138, αύξησε την ποσόστωση των γυναικών και μείωσε την κατώτερη ηλικία των υποψηφίων. Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα σε 48 ώρες. Αναλυτές αναμένουν μεγάλη αποχή.

Περισσότεροι από 110 διεθνείς παρατηρητές, επιβλέπουν τη διαδικασία. «Η κατάσταση πηγαίνει ειλικρινά από το κακό στο χειρότερο σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες απασχόλησης και οι μισθοί είναι χαμηλοί με πολλές ώρες εργασίας», λέει ο Φάγεζ αλ-Ντίσι, ένας 21χρονος φοιτητής Μηχανολογίας που ήρθε να ψηφίσει.

Η Ιορδανία αντιμετωπίζει μείωση του τουρισμού από την αρχή του πολέμου στη Γάζα πριν από πάνω από ένδεκα μήνες, ενός τομέα που αντιπροσωπεύει περίπου το 14% του ΑΕΠ της. Επιπλέον το δημόσιο χρέος αγγίζει τα 50 δισεκ. δολάρια και το ποσοστό της ανεργίας έφθασε το 21% το πρώτο τρίμηνο.

Οι εκλογές αυτές δεν αναμένεται να αναστατώσουν την πολιτική σκακιέρα στο βασίλειο όπου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο βασιλιάς έχει το πάνω χέρι στα στρατηγικά ζητήματα. Διορίζει τον πρωθυπουργό, μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο, να κηρύξει πόλεμο, να συνάψει ειρήνη ή να δεσμεύσει τη χώρα με συνθήκες και συμφωνίες.

Χώρα που συνορεύει με το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η Ιορδανία έγινε το 1994 η δεύτερη αραβική χώρα, μετά την Αίγυπτο, η οποία υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ.

Το βασίλειο καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος, που προκλήθηκε από μια επίθεση του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, εισήλθε στον 12ο μήνα του. Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, που διεξάγεται ως αντίποινα, έχει καταστρέψει το παλαιστινιακό έδαφος και έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ιορδανίας είναι παλαιστινιακής καταγωγής και διαδηλωτές ζητούν τακτικά, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, την ακύρωση της συνθήκης με το Ισραήλ.

Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, ένας Ιορδανός σκότωσε τρεις Ισραηλινούς σε μεθοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην Ιορδανία και τη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που έχει καταλάβει και κατέχει από το 1967 το Ισραήλ.